ajánlott oldalak

Megkezdődött a dekarbonizációs útiterv kidolgozása

A hazai dekarbonizációs útiterv elkészítését támogató ágazati munkacsoportok július 16-án tartották meg összevont alakuló ülésüket, ezzel megkezdődött az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését felvázoló stratégiai dokumentum kidolgozásának folyamata - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kedden az MTI-vel.
Létrehozva: 2012. július 24., 12:30
nyomtat küld

A kormányzati hírportálon közzétett információ szerint az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület álláspontja szerint 2050-ig az üvegházhatású gázok globális kibocsátását az 1990-es érték felére kell csökkenteni ahhoz, hogy a földi átlaghőmérséklet emelkedése ne haladja meg a 2 Celsius-fokos mértéket. Az ezt szolgáló erőfeszítések során a fejlődő országoknak kisebb, a fejlett országoknak nagyobb terhet kell vállalniuk.

Ezen célkitűzésekkel összhangban adta ki az Európai Bizottság 2011-ben az alacsony szén-dioxid kibocsátású európai gazdaság 2050-ig történő megvalósításának dekarbonizációs útitervéről szóló közleményét. A 2050-ig terjedő időszakra vonatkozó kibocsátás-csökkentési célok meghatározása érdekében Magyarország is megkezdte nemzeti stratégiájának kidolgozását - emlékeztet a kormany.hu.

A hazai dekarbonizációs útiterv a nyílt tervezés és szakmai viták során kialakult álláspontok alapján, az egyes szakterületek eltérő kibocsátás-csökkentési potenciáljának figyelembevételével fogja a kulcsfontosságú ágazatokra (energiaszektor, épített környezet, közlekedés, ipar, mezőgazdaság) rögzíteni a 2050-ig tartó kibocsátás-csökkentési pályákat.

A hatékony egyeztetési folyamat érdekében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkársága négy ágazati dialógus munkacsoportot hozott létre a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet közreműködésével.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ