ajánlott oldalak

Németh: Új, más európai jövőképet kell felvázolni

Németh Zsolt külügyi államtitkár szerint nem tekinthető beavatkozásnak a román belpolitikába az, hogy Orbán Viktor Tusnádfürdőn azt mondta, jó döntés, ha az emberek nem vesznek részt a Traian Basescu államelnök leváltásáról szóló népszavazáson. Németh Zsolt az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy a válságkezelés egyik kockázata az eurózóna esetleges bezárulása lehet.
Létrehozva: 2012. augusztus 1., 09:11
nyomtat küld

Az évek során Orbán Viktor és Traian Basescu olyan viszonyt alakított ki, amely fontos a két ország konfliktusainak kezelésében, döntő tényező volt a jószomszédi, szövetségi-baráti kapcsolatok kialakításában - mondta Németh Zsolt külügyi államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában. Emlékeztetett, hogy mivel az államelnök elmozdítását célzó népszavazás érvénytelen lett, és így Basescu visszakerülhet a hivatalába, van remény arra, hogy a magyar kormányfővel ápolt viszonya továbbra is a jószomszédi kapcsolatok összetevője lehet.

A politikus szerint ezért érthető hogy a magyar miniszterelnök kiállt román kollégája mellett, de mindezt úgy, hogy nem avatkozott bele a belpolitikába, más formát talált arra, hogy kiálljon Basescu mellett. Európában az élet természetes része, hogy akár testvérpári alapon is, támogatásukról biztosítják egymást politikusok - mondta, hangsúlyozva, hogy Orbán Viktor kijelentette azt is: tiszteletben tartja mindenki döntését.

Németh Zsolt szerint a magyarok azért maradtak távol a népszavazásról, mert a jelenlegi kormány számos olyan intézkedést hozott, ami hátrányosan érinti, némelyik kifejezetten megfélemlítette az erdélyi magyarságot. "Lehet az erdélyi magyarság ellen kormányozni, csak nem érdemes" - fogalmazott.

A válságkezelés kockázatai

A válságkezelés egyik kockázata az eurózóna esetleges bezárulása lehet - vélekedett Németh Zsolt, aki emlékeztetett, hogy a 23. Bálványosi Nyári Szabadegyetem politikai megbeszéléseinek ez volt a fő témája.

A külügyi államtitkár szerint az Európai Unió legnagyobb feladata a 2014 és 2020 közötti időszak költségvetésének megalkotása. Számunkra nemcsak a felzárkózásra szánt több milliárd euró a tét, hanem az is, hogy bezárul-e az eurózóna - tette hozzá a politikus. Németh Zsolt úgy látja, hogy a sikeres válságkezeléshez szükség van a tagországok szolidaritására, és arra is, hogy a kormányoldal európai jövőképet adjon a magyaroknak. Az egyik legalapvetőbb kérdés, hogy fenn tudjuk-e tartani a társadalom támogatását az európai vízió mellett, vagy pedig az azzal szemben meglévő türelmetlenség, frusztráció, radikális jobboldali retorika győzedelmeskedik, hogy keressük másfelé az utunkat - mondta Németh Zsolt, hozzátéve, hogy utóbbi szerinte nem járható út.

Magyarországnak nem az európai integráció ellen kell mennie, hanem egy új, más európai jövőképet felvázolni. Azzal a jövőképpel kell vitatkozni, amely Brüsszelben, vagy az EU bizonyos szervezeteiben, például az Európai Bizottságban komoly kritikákat vált. Van lehetőség alternatív vízió megfogalmazására, ezen kell dolgoznunk - fogalmazott az államtitkár.

(inforadio.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ