ajánlott oldalak

Kiszámíthatóbb helyzetbe kerülnek az alapítványi és magániskolák

A kormány elismeri és nagyra értékeli az alapítványi és magániskolákban folyó, a hátrányos gyerekek felzárkóztatását, tehetséggondozását szolgáló áldozatkész pedagógiai munkát. Ennek egyértelmű jelét adta, amikor a köznevelési rendszer átalakítása során olyan döntést hozott, amely korábban soha nem látott biztonságot és hosszú távon kiszámítható feltételeket teremt az intézmények számára.
Létrehozva: 2012. augusztus 24., 10:44
nyomtat küld

Az állam 2013. januártól az alapítványi és magániskolákban is a központi költségvetésből fizeti az ott dolgozó pedagógusok bérét, ami a költségek 85-90 százalékát teszi ki, míg az eddigi normatív alapfinanszírozás a kiadások felét sem fedezte. A bérfinanszírozáson túl, a jövőben is több lehetőség áll az alapítványi és magániskolák rendelkezésére, hogy a hiányzó összeget pályázati úton, vagy a helyi önkormányzatokkal kötött megállapodások révén előteremtsék.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatásért Felelős Államtitkárság kiemelt figyelmet fordít az iskolákat fenntartó kisegyházak intézményeire is. Szeptembertől a közfeladatokat átvállaló, hátrányos helyzetű gyermekek nevelését ellátó fenntartókkal olyan egyedi szerződéseket köt, mely biztosítja, hogy munkájukat megnyugtató körülmények között folytathassák.

Alaptalanok azok a hírek, melyek arról szólnak, hogy az alapítványi és magániskolák, valamint a kisegyházak intézményei kiszolgáltatott, létükben elbizonytalanított helyzetbe kerülnek. Ellenkezőleg, átlátható, egyértelműen szabályozott és társadalmi hasznosságával arányos finanszírozású rendszer jön létre.

(MTI/OS - fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ