ajánlott oldalak

Megnyitották az Erdők hete rendezvénysorozatot

Megnyitották a 16. Erdők hete rendezvénysorozatot pénteken a Szabolcs-Szatmár-Szatmár Napkoron; október első hetében mintegy száz programra várják az érdeklődőket, akikkel az ország egyötödét borító erdők értékeit szeretnék megismertetni a szakemberek.
Létrehozva: 2012. szeptember 28., 12:41
nyomtat küld

Bodnár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a megnyitó ünnepségen hangsúlyozta: az Erdők Hete rendezvényein az erdőgazdálkodás fontos foglalkoztatási, természet- és örökségvédelmi szerepére, valamint az onnan kikerülő faanyag megújuló energetikai célú felhasználhatóságára kívánják felhívni a figyelmet.

A minisztériumi tisztségviselő kiemelte, hogy az erdőművelés, s az arra épülő fafeldolgozás, vadgazdálkodás, méhészet és gyógynövénytermesztés együttesen a nemzetgazdaság alappillérei közé tartozik.

Az állami és magánerdészetek jelenleg is 35 ezer embernek teremtenek foglalkoztatási lehetőséget, s ezt a számot a közfoglalkoztatásba és az erdőtelepítési programba bevontakkal évente több ezerrel növelik.

Bodnár Lajos kitért arra, hogy mintegy 700 ezer hektár új erdőtelepítés várható 2020-ig, amelyhez a pénzügyi forrásokat uniós és állami támogatásból teremtik elő. Szerinte a telepítések a munkahelyek bővülésével különösen a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatásában játszhatnak majd fontos szerepet.     Megemlítette az erdők klímavédő szerepét, a szakemberek szerint ugyanis a fás területek a káros anyagok kibocsátásának több mint 15 százalékát kötik meg. Fontos helyet tölt be az erdőgazdálkodás a természetvédelemben is, hiszen a 850 ezer hektárnyi védett terület 21 százaléka fákkal beültetett.

Az erdőgazdálkodás továbbá hozzájárul a mélyszegénységben élők számának csökkentéséhez, a közmunka mellett téli tüzelőanyag akciókkal, olcsó fűtőanyag beszerzésének lehetőségével segíti az érintetteket.

Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke az Erdők hete megnyitóján arról szólt, hogy a magántulajdonban lévő erdők is fontos közjóléti és közcélú szerepet töltenek be a foglalkoztatásban, az idén például mintegy ezer, jobbára szakképzetlen munkaerőt alkalmaznak a közmunkaprogramban. Kiveszik részüket a rekreációs, a turisztikai és az erdei iskolai programokból is.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ