ajánlott oldalak

Kocsis: A kerületnek egyetemvárossá kell válnia

Józsefvárosnak Budapest újjáépült egyetemvárosának kell lennie, és nem elhanyagolt, bűnözőkkel teli gettónak – mondta Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), a VIII. kerület polgármestere az önkormányzati ciklus első felét értékelő szerdai rendezvényén, ahol arról is beszámolt, hogy a programjában szereplő tervek jórészt megvalósultak, így új javaslatokat kérnek a lakosságtól.
Létrehozva: 2012. október 4., 08:33 | Utoljára frissítve: 2012. október 4., 11:42
nyomtat küld

Az ünnepségen főpolgármester úgy fogalmazott: érezhető a szemléletváltás a VIII. kerületben, ahol sok minden megvalósult az elmúlt időszakban a városrehabilitációs programoktól kezdve a hajléktalanügy kezeléséig. Tarlós István Budapest elmúlt két évére visszatekintve szólt egyebek mellett a városüzemeltetés átalakításáról, a BKV finanszírozásáról, az "örökölt" rossz szerződésekről, a kormánnyal közös beruházásokról. Tarlós István kitért arra is: nem igaz, hogy a Fidesz haragszik Budapestre, a miniszterelnök folyamatosan támogatja a fővárost.

Megkezdődött a lakásmaffia felszámolása

Kocsis Máté arról beszélt, hogy a kerület vezetésének átvétele után megoldatlan problémák tömegével kellett szembesülnie. Az elsődleges feladatok között volt azon "gócpontok, tabutémák" felszámolása, amelyek megbélyegzik és gúzsba kötik a kerületet - mondta a polgármester. Jelezte: a költségvetési stabilitás megőrzése mellett számos fejlesztést készítettek elő, amelyek célja a teljes körű megújulás.

A kerület vezetője azt mondta, hogy megkezdték egyebek mellett a lakásmaffia felszámolását, saját kézbe vették a parkoltatást. Gócpontnak nevezte a józsefvárosi piac területét is, amely szavai szerint nemcsak 15-20 milliárd forint adókiesést okoz, de a kerület közbiztonságának "rákfenéje" is.

Kijelentette: a kispénzű emberek igényei mögé senki ne bújtassa az alvilág fegyverkereskedelmét, az illegális, hamisított és veszélyes árukon szerzett milliárdokat. A polgármester elmondta, hogy az önkormányzat koncepciója nyomán a tisztességes eladóknak helyet fognak biztosítani, de aki nem ebbe a körbe tartozik, az "kösse fel a gatyáját". Kitért arra is, hogy legkevésbé a droggal és a prostitúcióval szemben tud elnéző lenni.

Hamarosan nagy építkezések kezdődnek

Kocsis Máté a hajléktalanok kapcsán szólt arról is, hogy a városrész túlterhelt, mágnesként vonzza a hajléktalanokat, és erre épül a koldusmaffia is. Úgy vélte: az önkormányzati törvény azon módosítása, amely az utolsó bejelentett lakcímhez köti az ellátási kötelezettséget, méltányos megoldás. Úgy vélte: a kerület Budapest újjáépült egyetemvárosa kell legyen, és nem egy elhanyagolt, bűnözőkkel teli gettó.

A polgármester arról is beszélt, hogy nem vettek fel hitelt, nem vezettek be új adókat, és nem vettek fel jutalmat sem, programjából pedig a térfigyelő kamerarendszer bővítésével, egy szakrendelő felújításával és új biciklitárolókkal adós. Hamarosan nagy építkezések kezdődnek – mondta a polgármester, utalva a Blaha Lujza, a Baross, a Rákóczi és a II. János Pál pápa tér felújítására, és megemlítette az Erkel Színház megújulását is.

Tájékoztatása szerint a józsefvárosi pályaudvar területén rendezvény-, sport- és szabadidőközpontot hoznak létre, később pedig bérlakások is épülhetnek ott. Szólt arról is, hogy a Ludovika-beruházás négyezer új egyetemistát hoz Józsefvárosba, jövőre pedig megkezdik a Horváth Mihály téren a kerület főterének kialakítását. Kocsis Máté elmondta: ősszel megszólítja a lakosságot, és további ötleteket, javaslatokat kér a következő két évre vonatkozóan.

(MTI - fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ