ajánlott oldalak

Kósa: A szavak után következzenek a tettek!

Az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága elsöprő többséggel elfogadta a Kósa Ádám és Werner Kuhn német néppárti EP-képviselők által jegyzett javaslatot csütörtökön, amely a siket és súlyos nagyothalló személyek európai szintű infokommunikációs akadálymentesítését támogatja a következő két évben - közölte portálunkkal az Európai Néppárt magyar képviselőcsoportjának sajtóirodája.
Létrehozva: 2012. október 4., 15:55 | Utoljára frissítve: 2012. október 9., 14:44
nyomtat küld

Tájékoztatásuk szerint a projekt költségvetésére közel negyedmilliárd forintot (750.000 euró) sikerült kiharcolni a néppárti képviselőknek, amely kezdeményezés várhatóan 2013 első félévében indul meg. Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke, az alapjogokkal és így a fogyatékos emberek társadalmi befogásáért is felelős biztosa támogatásáról biztosította a projektet.

Mint írják: a jelnyelvet (mint vizuális nyelvet) használó siket és nagyothalló személyek eddig nem, illetve csak jelentős nehézségek vagy személyes kiadások árán tudtak részt venni az európai uniós intézmények munkájában, rendezvényein. A helyzet az elfogadott javaslatnak köszönhetően meg fog változni és remélhetőleg a 2014-es európai parlamenti választásokra már az uniós intézmények és később, amennyiben a tagállamok ehhez csatlakoznak, akkor a nemzeti közintézmények részére is rendelkezésre fog állni ez az ingyenesen használható infokommunikációs fejlesztés.

A szavazást követően Kósa Ádám, a fogyatékos emberek mobilitásáról és társadalmi befogadásáról szóló EP álláspont jelentéstevője rámutatott: "A siket és nagyothalló emberek bevonásával, velük történő társadalmi párbeszéd alapján fog elkészülni a projekt. A szavak után tehát következzenek a tettek is!". Az Európai Parlament októberi plenáris ülése várhatóan megerősíti a szakbizottság csütörtöki döntését a projekt pénzügyi támogatásáról - zárul a közlemény.

(fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ