ajánlott oldalak

Külügyminisztérium: az elismerés a magyaroknak is szól

Magyarország uniós tagállamként üdvözli, hogy az idén az Európai Uniónak ítélték a Nobel-békedíjat, az elismerés az EU intézményeinek, az uniót alkotó tagállamoknak, nemzeteknek, az európai polgároknak, köztük a magyaroknak is szól - tájékoztatta a Külügyminisztérium pénteken.
Létrehozva: 2012. október 12., 20:36 | Utoljára frissítve: 2012. október 18., 11:46
nyomtat küld

A norvég Nobel-bizottság pénteken jelentette be Oslóban, hogy az Európai Unió a 2012-es Nobel-békedíj kitüntetettje. A tárca közleményében idézte, hogy az elismerés indoklása szerint hat évtizedes története alatt az európai integráció hozzájárult a demokrácia és az emberi jogok ügyének előmozdításához Európában, amelyet segített "a háború kontinenséből a béke kontinensévé" változtatni. A Nobel-bizottság kiemelte azt is, hogy az EU közelebb hozta egymáshoz Franciaországot és Németországot, és a szervezethez csatlakozni kívánó országoktól mindvégig megkövetelte a demokratikus normák betartását.

A külügyi kommüniké szerint a döntés arra emlékeztet, hogy a béke az európai integráció legfontosabb vívmánya, továbbra is érvényes eszme, amely az összes többi eredmény, minden társadalmi és gazdasági fejlődés feltétele. Csak a békével lehet úrrá lenni a jelenlegi gazdasági nehézségeken is - mutattak rá. A Külügyminisztérium egyetért a Nobel-bizottságnak azzal a megállapításával is, amely szerint az eredményekről akkor sem szabad megfeledkezni, amikor a gazdasági válság miatt az EU-nak súlyos problémákkal kell szembenéznie.

Az elismerés kiemelkedő jelentőségű üzenet, amely az összes tagállamnak szól, és elsősorban az európai nemzetek együttműködésének sikere - emelték ki. Magyarország továbbra is elkötelezett az EU megerősítése és minden, a nemzetközi béke és biztonság megteremtését szolgáló közös politika és erőfeszítés mellett - olvasható a tárca közleményében.

(fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ