ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Magyarország már nagy lépéseket tett előre

A Budapesten megrendezett kibertér-konferencián nemzetközi nyilvánosságot kapott magyar informatikai eredmények kapcsán mutatta be a Financial Times brit pénzügyi lap online kiadásában megjelent cikkében Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkára a fejlett technológia szektor innovációs tevékenységének növekvő szerepét a magyar gazdaságban.
Létrehozva: 2012. október 18., 12:06
nyomtat küld

A digitális hálózatok biztonságos és szabad felhasználásának technikai, együttműködési és politikai kérdéseivel foglalkozó október elején megrendezett második nemzetközi kibertér-konferencián Orbán Viktor miniszterelnök a határok nélküli digitális világ szabadságeszmét terjesztő szerepére hívta fel a figyelmet, William Hague brit külügyminiszter pedig a nemzetközi együttműködés és kooperáció erősítésének fontosságát hangsúlyozta a hálózati biztonság megerősítése és a kiberbűnözés elleni intézkedések hatékonyságának fokozása érdekében. A rendezvényen számos magyar informatikai fejlesztés kapott nemzetközi nyilvánosságot. Ilyen volt például a mobil eszközök közötti zeneszámmegosztást lehetővé tévő Mixgar, valamint természettudományos oktatást segítő eszköz, a WebCam Laboratory. Ezt követően a "Design Hét" seregszemlén a magyar formatervezők mutathatták be munkáikat a széles nyilvánosságnak.

Az említett rendezvények példái alapján Cséfalvay Zoltán cikkében hangsúlyozta, hogy már elmúltak azok az idők, amikor a kelet-európai térséget csak "kihelyezett munkapadnak" titulálták és nyugat-európai vállalatok bedolgozójának tekintették. A világ egyik leginnovatívabb óriásvállalata, a svéd Ericsson például összesen 1700 magyarországi alkalmazottjának 70 százalékát a budapesti kutató-fejlesztő központjában foglalkoztatja. A kutatás-fejlesztési területeken dolgozók számában a legnagyobb növekedés a gyógyszeriparban volt tapasztalható az elmúlt években - mutatott rá Cséfalvay Zoltán. Jelenleg a kutatás-fejlesztési beruházások egyharmadát gyógyszeripari vállalatok hajtják végre Magyarországon.
   
Az elért növekedés ellenére a kutatás-fejlesztési területeken foglalkoztatottak száma még mindig viszonylag alacsony a termelésben dolgozókhoz képest, ezért annak érdekében, hogy a kelet-közép-európai térség fel tudjon zárkózni Európa "magjához", elengedhetetlenül fontos javítani a kutatási és innovációs tevékenység feltételeit. Egy erős innovációs kultúra létrehozásához biztosítani kell annak finanszírozási feltételeit. Az Európai Unió a 2020-ra kitűzött 3 százalékos céllal szemben a GDP mindössze 1,9 százalékát fordítja kutatás-fejlesztési tevékenységek finanszírozására, míg az Egyesült Államok 2,7 százalékot, Japán pedig 3,4 százalékot.
   
Kelet- és Közép-Európának is fel kell nőnie a feladathoz, és Magyarország ennek keretében már nagy lépéseket tett előre: tavaly az ezredforduló óta a legmagasabbat, a GDP 1,2 százalékát fordította kutatás-fejlesztési finanszírozásra - ami persze még elmarad az uniós átlagtól. Az innováció támogatása Európa talpra állítása és globális versenyképességének fokozása szempontjából is egyaránt fontos. A következő, 2014-2202-as költségvetési periódus közeledtével kulcsfontosságú, hogy az EU szélesebb körű részvételt tegyen lehetővé a közösségi támogatást élvező projektekben és támogassa a kooperációt és együttműködést az innovációs központok, illetve a kelet- és közép-európai országok között - fejtette ki Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkára a Financial Times online kiadásában.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések