ajánlott oldalak

Varga: Továbbra is bízom benne, hogy lesz megállapodás

Ha egy ilyen megállapodás olcsóbbá tudja tenni az ország adósságának finanszírozását, és ez a magyar adófizetőknek kevesebb pénzébe kerül, mint az elmúlt években, akkor megéri megegyezni – mondta a Demokratának az IMF-tárgyalások kapcsán Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter. A kormánypárti politikus úgy vélekedett, a valutaalappal történő megállapodás legalább egy százalékponttal csökkentené a kamatainkat, vagyis nyolcvan-száz milliárdot tudnánk megspórolni évente.
Létrehozva: 2012. október 25., 10:54
nyomtat küld

Varga Mihály a hetilapnak arra a kérdésére, hol vannak vitás pontok a tárgyalásokat illetően, úgy válaszolt, az államháztartási hiány kordában tartása, az államadósság csökkenése, a pozitív folyó fizetési mérleg mind azt mutatja, hogy a kormány jó úton jár, a Valutaalap és az Európai Bizottság ugyanakkor kevesli a kabinet erőfeszítéseit és újabb lépéseket vár el. A miniszter szerint a másik vitás pont éppen ebből adódik: az IMF elsősorban a kiadások visszafogására helyezné a hangsúlyt, a kormánynak viszont az az álláspontja, a kiadások csökkentésére és a bevételek növelésére egyforma hangsúlyt kell fektetni.

A kormánypárti politikus elmondta, hisz abban, hogy Magyarország jövőre kikerülhet a túlzott deficiteljárás alól és 2014-től az egyensúly megtartása mellett is elkezdhet javulni az életszínvonal. Varga Mihály a lapnak úgy fogalmazott, stabilabb európai környezetben 2014-től egyre inkább beindulhat a gazdasági növekedés, amit segíthet a rendbe tett és átalakított magyar államháztartás, valamint a hatékonyabban működő nagy ellátórendszerek.

A Varga Mihállyal készült interjút a Demokrata szerdai számában olvashatják.

(Demokrata-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ