ajánlott oldalak

Illés: A pontos információ óriási érték

Illés Zoltán szerint a meteorológiai adatok begyűjtése állami feladat, ezért növelné az állam szerepét az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) finanszírozásában. A környezetügyért felelős államtitkár szerint új törvényben fogják kiküszöbölni azt, hogy az időjárási adatokat magáncégek másodközölve eladhassák.
Létrehozva: 2012. október 26., 11:11
nyomtat küld

Az időjárás-előrejelzés monopólium, nagyon szűk ugyanis az a kör, amely az időjárási adatokat pontosan mérni, értékelni, elemezni tudja, prognosztizálni tud belőle. Hatalmas műszaki felszerelés, számítógépes kapacitás, műholdas rendszerek szükségesek mindehhez, a pontos információ óriási érték - mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Illés szerint új törvény készül, amely növeli az állami szerepvállalást a meteorológia területén. Az új törvény kimondja, hogy a meteorológiai adatok begyűjtése állami szerep, amelyet az állam finanszíroz, és nem támogatja, hogy magánmeteorológiai társaságok elemzéseket adjanak. Azokat a visszás helyzeteket is igyekszik kiküszöbölni, hogy a megszerzett adatok alapján a másod-, harmad-, sokadik közlés az elemzéseket eladhassa és magánhasznot termelhessen belőle.

A magántársaságok ugyanis nem rendelkeznek saját mérőhálózattal, hiszen ennek hatalmasak a költségei. Nem véletlen, hogy a világ meteorológiai szolgálatai nemzetközi szervezetekbe tömörülnek - mondta Illés. Hozzátette, hogy Magyarország is egymilliárd forint körüli összeget fizet éves tagdíjként egyetlen ilyen szervezetben való részvételért, azért, hogy megkapja a globális és európai szintű adatokat, amelyekből a Magyarországra vonatkozó előrejelzések elkészíthetők.

Eddig kormányrendelet szabályozta a meteorológiai működést, de a rendelet kevésnek bizonyult, a szakma régóta vár a törvény megszületésére - magyarázta az államtitkár. Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak jelenleg működési költségeinek felét kell saját erőből előteremtenie.

Illés Zoltán szerint törvényi szabályozással arra törekszenek, hogy ezen a területen minél nagyobb legyen az állami szerepvállalás, és az OMSZ ne legyen kiszolgáltatva a piaci viszonyoknak, ne kelljen az információkat eladnia a bevételei növelése végett. A magyar társadalomnak olyan meteorológiai szolgálatra van szüksége, amely állami kézben van, és nagyobbrészt az állam finanszírozza - tette hozzá az államtitkár.

(origo.hu-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ