ajánlott oldalak

Uniós jogalkotási csomag a munkanélküli fiatalok megsegítésére

Az Európai Bizottság tegnap mutatta be rég várt javaslatát, az ún. ifjúsági foglalkoztatási csomagot, amely jelentős uniós lépésnek tekinthető a fiatalok rendkívüli arányú munkanélkülisége elleni harcban. Őry Csaba fideszes EP-képviselő, a néppárti frakció foglalkoztatási koordinátora üdvözölte a bizottsági tervezetet, azonban az ún. ifjúsági garancia kapcsán körültekintőbben járna el. Kósa Ádám, a Fogyatékosságügyi Munkacsoport elnöke a csomaggal kapcsolatban rámutatott: a strukturális alapok felhasználásakor a fogyatékos fiatalokra is nagyobb hangsúlyt kell helyezni.
Létrehozva: 2012. december 6., 11:31
nyomtat küld

"A néppárti frakció alapvetően üdvözli az Európai Bizottság javaslatait, különösen, hogy az eddigi tagállami intézkedések mellett most egységes uniós javaslatok kerültek bemutatásra" - mondta el Őry Csaba. "Abban is egyetértünk a Bizottsággal, hogy azonnali intézkedések szükségesek a munkanélküliség kezelésére, és mindezen túl külön figyelmet kell szentelnünk a fiatalok helyzetére. Mindazonáltal frakcióm némi fenntartással fogadta az ún. "ifjúsági garancia" tagállami bevezetésére vonatkozó javaslatot. Véleményem szerint nem ez az igazi megoldás. A fiatalok munkanélkülisége terén mind a 27 tagállam különböző kihívásokkal szembesül, éppen ezért mind speciális, egyéni megoldásokat igényelnek. Amennyiben a tagállamok ezzel a bevezetendő "garanciával" olyan munkahelyek megteremtésére tennének ígéretet a fiataloknak, amelyek valójában nem léteznek, nem kínálnának valós megoldást és csak tovább fokoznák a munkaerőpiacon már most is meglévő nehézségeket és feszültségeket. Az "ifjúsági garancia" kétség kívül működőképes lehet, vagy már működik is néhány tagállamban, azonban nem kényszeríthetjük rá mindegyikre" - hívta fel a figyelmet a néppárti frakció foglalkoztatási koordinátora.

"A program finanszírozása is számos kérdést felvet, különösen a következő pénzügyi keretterv jelenlegi vitája kapcsán. Már most rögzítenünk szükséges, hogy a kohéziós források semmiképp sem sérülhetnek ezen új tervek megvalósítása során, és különösen a konkrét munkahelyteremtésre elkülönített források nem csökkenhetnek" - hangsúlyozta a néppárti politikus. "A néppárti frakció a munkahelyteremtést tartja fő prioritásnak a munkanélküliség elleni küzdelemben. Ehhez pedig az szükséges, hogy felelősségteljes pénzügyi és befektetési politikák által újraindítsuk a gazdasági növekedést" - tette hozzá Őry Csaba.

Kósa Ádám EP-képviselő rámutatott: "A fogyatékosság alapvetően 50 év felett alakul ki a népességben, ám minden 5-6. fogyatékkal élő fiatal. Ennek ellenére azonban nagyon kevés szó esik a fogyatékossággal született vagy azzal élő fiatalokról. Őket ugyanis nem rehabilitálni, hanem habilitálni kell, azaz új módszerekkel és segítséggel bevonni a munkaerőpiacra". "Ezért fontos a fogyatékos fiatalokra is kiemelt figyelmet fordítani a strukturális alapok felhasználásakor, s konkrét eszközöket hozzárendelni a programozás során idősödő társadalmunk eddig még láthatatlan erőforrásai részére. A Bizottságnak ezért még 2014 előtt ki kell dolgoznia azokat a konkrét jó gyakorlatokat, melyekkel segíteni tudja a tagállami végrehajtást. Ellenkező esetben csak szóvirágok maradnak ezek a célok csakúgy, mint az EU2020 stratégia, melyben nem esik szó a képzetlenek helyzetéről" - tette hozzá Kósa Ádám, az EP kohéziós politikával foglalkozó, EU intézményközi tárgyalódelegációjának magyar tagja.

(EPP-HungarianPress)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ