ajánlott oldalak

Németh: Maradjon fenn a közösség egysége

Magyarország érdeke, hogy az Európai Unió úgy tudja megoldani válságát, hogy fennmaradjon a közösség egysége - mondta a Külügyminisztérium államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában. Németh Zsolt arról is beszélt, hogy milyen együttműködést terveznek az új román kormánnyal.
Létrehozva: 2012. december 13., 11:30
nyomtat küld

A külügyi államtitkár szerint nem várható stratégiai döntés az uniós csúcson. Németh Zsolt az InfoRádió Aréna című műsorában emlékeztetett arra: a tanácskozás napirendjén az Európai Unió jövőjéről szóló egyeztetés szerepel.

Most egy menetrend elfogadása várható, a bankunióról, a fiskális unióról, a gazdaságpolitikai koordinációról és a demokratikus kontrollról szóló végleges döntések az Európai Tanács egy év múlva esedékes ülésén születhetnek meg - fejtette ki. Németh Zsolt szerint Magyarország érdeke, hogy az Európai Unió úgy tudja megoldani válságát, hogy fennmaradjon a közösség egysége.

A romániai választásokról azt mondta az államtitkár, hogy erős kormány állhat fel, és a Ponta-kabinettel ki lehet építeni egy olyan együttműködést, ami intenzitásban és a közös érdekek beazonosításában visszatér a májusi kormányváltás előttihez. A legfontosabb, hogy a közös érdekek mentén való együttműködés iránti elkötelezettség meghatározóvá váljon Romániában - hangsúlyozta Németh Zsolt. Kifejtette: oda kell figyelni az emberi és kisebbségi jogokra, különös tekintettel az oktatási jogokra, emellett fontos a vagyon-visszaszármaztatás kérdése is, és az erdélyi magyarság nem eshet el attól, ami törvényesen jár neki.

(inforadio.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ