ajánlott oldalak

Hazánk alkotmányos nevén kezeli Macedóniát

Macedón Köztársaságként ismerjük el a kétoldalú kapcsolattartásban a nyugat-balkáni országot - erősítette meg a lapértesülést a külügy.
Létrehozva: 2012. december 15., 17:26
nyomtat küld

Magyarország alkotmányos nevén, Macedón Köztársaságként ismeri el a kétoldalú kapcsolattartásban a nyugat-balkáni országot - erősítette meg a Külügyminisztérium sajtó főosztályának vezetője szombaton egy német hírportál értesülését. Eddig a Macedónia, Volt Jugoszláv Köztársaság - FYROM - elnevezést használták a kétoldalú kapcsolatokban, ugyanezzel az elnevezéssel lett az ország az ENSZ tagállama 1993-ban.

A Pelagon nevű, Macedóniáról híreket adó német portál a budapesti diplomáciai lépésről beszámolva azt írta: döntésével Magyarország "az abszurd névvitában" további uniós tagállamként "kivonta magát Görögország befolyása alól". Emlékeztettek arra, hogy Görögország 1991 óta akadályozza Macedónia nemzetközi elismerését és ezzel az ország EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdését is. Macedónia 2005 óta az unió tagjelöltje.

Görögország burkolt területi követelésnek tekinti, hogy a volt jugoszláv tagköztársaság alkotmányos neve Macedón Köztársaság, mert az egyik észak-görögországi - Macedóniával szomszédos - tartományt is Macedóniának hívják. Emiatt Athén 2008-ban megvétózta Macedónia NATO-csatlakozását, és akadályozza, hogy az EU meghatározza a csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját.

Nikola Gruevszki macedón miniszterelnök novemberi budapesti látogatásakor vendéglátója, Orbán Viktor kormányfő a névvitával kapcsolatban megerősítette azt a magyar álláspontot, amely szerint nem helyes, hogy egy kérdés - jelen esetben a névvita - rendezését a tárgyalások megkezdésének előfeltételéül szabja egy tagállam. Az ügyet rendezni kell, de ez nem előfeltétele, hanem sikeres végeredménye lehet a csatlakozási megbeszéléseknek - magyarázta, közölve, hogy Magyarország a Macedónia és az EU közötti tárgyalások mihamarabbi megkezdésének híve.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ