ajánlott oldalak

Czomba: A foglalkoztatás bővítésében a közfoglalkoztatásnak is szerepet kell vállalnia

A kormány a növekedési fordulattól és a munkaerő-állomány jelentős részét érintő munkahelyvédelmi akciótervtől azt várja 2013-ban, hogy nem törik meg a foglalkoztatottak számának növekedése - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára.
Létrehozva: 2012. december 27., 14:11
nyomtat küld

Czomba Sándor az MTI-nek adott év végi interjújában kiemelte, hogy a még mindig bizonytalan európai növekedési kilátások miatt a foglalkoztatás további bővítésében a közfoglalkoztatásnak is szerepet kell vállalnia a következő évben. Jelezte, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv 300 milliárd forintos fedezetét az elfogadott 2013. évi költségvetési törvény teremtette meg. Hozzáfűzte, hogy a 300 milliárd forintba beleértendő a kivállalkozásoknak felkínált kisadózó vállalkozások tételes adójával (kata) és a kisvállalati adóval (kiva) megtakarítható adótömeg is.

Az államtitkár rámutatott: a vállalkozási és a nonprofit szférában fennmarad a bérkompenzációs adókedvezmény 2013-ban is: csökkenő mértékben havi bruttó 135 000 forint munkabér alatt lesz érvényesíthető az adókedvezmény, a 2012. évi 190 000 forinttal szemben. A bérkompenzációs adókedvezmény és a munkahelyvédelmi akcióterv adókedvezményei külön-külön is érvényesíthetők lesznek - hívta fel a figyelmet Czomba Sándor.

A közfoglalkoztatásról a Belügyminisztérium összesítésére hivatkozva Czomba Sándor elmondta: az idén a közfoglalkoztatásba bevont álláskeresők létszáma meghaladta a 314 ezret. A 2012-es büdzsében 132,2 milliárd, a 2013-asban 154 milliárd forint áll majd rendelkezésre a közfoglalkoztatás támogatására. Jövőre mintegy 300 ezer embert terveznek bevonni a közfoglalkoztatásba.

Elindulnak jövőre az első szabad vállalkozási zónák is: az itt beruházó, fejlesztő, vagy új munkahelyet teremtő külföldi vagy magyar vállalkozásoknak a kormány adókedvezményt - például szociális hozzájárulási adó-, vagy fejlesztési kedvezményt -, illetve fejlesztési támogatást nyújt, de segít a szakmai és tudásmenedzsment tekintetében is - mondta Czomba Sándor. Hozzátette: a teljes rendszer működésének kialakulása 2014-re, a következő európai uniós programozási időszak forrásaival és fejlesztési eszközeivel kiegészülve várható.

Czomba Sándor a versenyszférában történő foglalkoztatással kapcsolatban kifejtette: 2011-ben és 2012-ben összesen 966 kis- és közepes vállalkozás (kkv) jutott vissza nem térítendő munkahelyteremtő beruházási támogatáshoz a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból rendelkezésre álló 12,3 milliárd forintból. A támogatással a két év alatt 7100 új munkahely létesítéséhez és 12 ezer munkahely megőrzéséhez járult hozzá a kormány. Jövőre is az ideihez hasonló, 10 milliárd forintos keretösszeg felhasználását tervezi a kabinet, amellyel 5 ezer új munkahely létesítését és 6-8 ezer munkahely megőrzését szeretnék elősegíteni, elsősorban az ország hátrányos helyzetű térségeiben.

A felnőttképzésben már 2013. január 1-jétől jelentős változások lesznek. A jelenleg hatályos felnőttképzési törvény Országgyűlés által decemberben megszavazott módosítása szerint az állami és uniós forrásból támogatott képzések esetében naprakész adatszolgáltatást kell teljesíteniük azoknak az akkreditált intézményeknek, amelyek ilyen képzéseket folytatnak - mondta az államtitkár. Czomba Sándor elmondta: a naprakész adatszolgáltatásnak az a célja, hogy ténylegesen ellenőrizni lehessen, hogy a képző intézmények betartják-e a támogatási szerződésben foglaltakat.

Eközben készül az új felnőttképzési törvény is, amelyet az Országgyűlés a tavaszi ülésszakon fogadhat el, és lényeges rendelkezéseit tekintve 2013 szeptemberében léphet hatályba. Az új törvény a gazdaság szempontjából fontos és állami felelősségvállalással megvalósuló, tehát az államilag elismert bizonyítvány megszerzésére felkészítő képzésekre (az Országos Képzési Jegyzék szerinti és az általános nyelvi képzések), valamint az állami vagy uniós forrásból támogatott képzésekre terjed majd ki.

Az október elseje óta igényelhető lakhatási támogatás iránt az év 50. hetéig több mint 7 ezren érdeklődtek a munkaügyi központokban, közülük 407-en nyújtottak be kérelmet - mondta Czomba Sándor, hozzátéve, hogy az elbírálás folyamatos, így már 149 támogató döntés született. A támogatási forma sikerét bizonyítja, hogy ilyennel 2004-ben mindössze négyen, 2006-ban hatan éltek. A legtöbb kérelmet Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben nyújtották be, a munkavégzés helye pedig elsősorban a fővárosra, valamint Pest és Győr-Moson-Sopron megyére koncentrálódik. A támogatást jövőre is igénybe lehet venni - hangsúlyozta az államtitkár.

A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében várhatóan január első napjaiban indul a "Gyakornoki program a tanulószerződés keretében tanult pályakezdők támogatására a konvergencia régiókban" című pályázat, míg a "Fiatalok elhelyezkedésének elősegítése a nonprofit szervezetek foglalkoztatási kapacitásának növelése révén" című kiírás várhatóan már 2012 utolsó napjaiban megjelenik - mondta az NGM államtitkára.

Czomba Sándor beszélt arról is, hogy a központi munkahelymegőrző program - amelynek célja a vállalkozások foglalkoztatási kapacitásának megtartása és a csoportos létszámleépítések megelőzése volt - keretében az idén 41 vállalkozást támogatottak 567 millió forint felhasználásával. Ennek köszönhetően közvetlenül 1950, közvetve pedig 4245 munkahelyet tudtak megőrizni - ismertette a foglalkoztatáspolitikai államtitkár.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ