ajánlott oldalak

Németh: Érvényesítjük az energiaár-csökkentést

A kormány és a Fidesz-frakció célja, hogy 2013. január 1-től minden magyar háztartásban érvényesüljön a villamos áram, a távfűtés és a gázárak vonatkozásában a tíz százalékos árcsökkentés és ez a számlák tekintetében realizálódjon - jelentette ki Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő, a tízszázalékos rezsicsökkentést ellenőrző fideszes munkacsoport vezetője szombati sajtótájékoztatóján.
Létrehozva: 2013. január 5., 15:16 | Utoljára frissítve: 2013. január 5., 15:17
nyomtat küld

Németh Szilárd a sajtótájékoztatón elmondta: rengeteg megkeresést kaptak a fővárosi és vidéki fogyasztóktól az energiaszolgáltatók számlázási gyakorlatával kapcsolatban. A fideszes honatya megjegyezte, a megkeresések 90 százaléka az ELMŰ által kibocsájtott számlákra, a többi a Főtávra vonatkozik, vagy általános észrevétel.

Németh Szilárd több levél tartalmát is ismertette, s kitért a fogyasztók egyik legfőbb aggodalmára, miszerint az ELMŰ, általányt fizető fogyasztóinak számláiban nem vette figyelembe a díjcsökkenést. A kormánypárti politikus emlékeztetett, korábban azt javasolták azoknak fogyasztóknak, akik önbevallás alapján kérik a számlázást, hogy vegyék fel a kapcsolatot a szolgáltatójukkal és diktálják be a január 1-jei óraállásokat. Ezzel összefüggésben azt mondta, sokan jelezték a tegnapi nap folyamán, hogy az ELMŰ telefonos rendszere nem engedi bediktálni az új óraállásokat.

Úgy néz ki, érvényesültek azok a problémák, amiket előre megjósoltunk az árcsökkentés tekintetében a szolgáltatók részéről – fogalmazott Németh Szilárd, aki a történtek hatására a Magyar Energia Hivatalhoz fordult. A hivatal több dokumentumot is elkészített az éjszaka folyamán, amelyből kiderült, hogy földgáz és a villanyáram számlázás tekintetében jogszabályi különbség van: a gázszolgáltatókkal ellentétben a villamos energiát biztosító vállalatokat jelenleg nem kötelezi jogszabály arra, hogy a már kibocsátott számláik helyett újakat küldjenek, ha megváltozott az árszabás – ismertette a politikus.

Beszélt arról is, munkacsoportjuk kérésére a Magyar Energia Hivatal elkészített egy rendelettervezetet, amely szabályozná az imént említett problémát. Ezentúl a villamosenergia tekintetében is kötelezni fogjuk a szolgáltatókat arra, hogy ha árváltozás következik be, akkor a számlakibocsájtás már ennek az árváltozásnak megfelelően történjen meg – mondta Németh Szilárd, aki szerint ez a rendelet már hétfőn, a miniszteri jóváhagyást követően hatályba léphet.

A kormánypárti politikus arra kérte azokat a szolgáltatókat, „akik nem érzik át a tíz százalékos árcsökkentés súlyát”, fogalmazzák meg újra számlakibocsájtási stratégiájukat és hajtsák végre a „lakosság számára a lehető legkedvezőbb módosításokat”.

Németh Szilárd kitért arra is, sokan érdeklődtek arról, a rezsiárak csökkenésével párhuzamosan részarányosan csökken-e majd az áfa. Ha úgy tetszik, akkor csökkent. A tíz százalékos energiaár-csökkentéshez az állam is hozzájárul, hiszen – ha a nominális számokat vizsgáljuk - nem 27 százalékos, csupán 24.3 százalékos áfát szed be – jelentette ki a politikus.

Az a célunk, hogy minden háztartásban megtörténjen a valós, tíz százalékos árcsökkentés a rezsik tekintetében. Ennek érdekében mindent meg fogunk tenni, ha kell, fogyasztóvédelmi eszközöket használunk, ha kell, a Magyar Energia Hivatalhoz fordulunk, ha kell, politikai döntéseket hozunk – mondta Németh Szilárd. Hangsúlyozta, azokban az esetekben, ahol nem valósult meg a tíz százalékos rezsicsökkenés, ott a Magyar Energia Hivatal által végzett ellenőrzések alapján az utólagos jóváírás érvényesítésére fognak törekedni.

Újságírói kérdésre válaszolva Németh Szilárd elmondta, a nagyfogyasztók esetében sem változnak az energiaár-szabásra vonatkozó szabályok. A kormány a hatáskörébe tartozó területeken minden eszközt felhasznál annak érdekében, hogy az energiaszolgáltatók ne tudják más szegmensre áthárítani a lakossági rezsicsökkentést - zárta szavait a fideszes honatya.

(fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ