ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Németh: Érvényesítjük az energiaár-csökkentést

A kormány és a Fidesz-frakció célja, hogy 2013. január 1-től minden magyar háztartásban érvényesüljön a villamos áram, a távfűtés és a gázárak vonatkozásában a tíz százalékos árcsökkentés és ez a számlák tekintetében realizálódjon - jelentette ki Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő, a tízszázalékos rezsicsökkentést ellenőrző fideszes munkacsoport vezetője szombati sajtótájékoztatóján.
Létrehozva: 2013. január 5., 15:16 | Utoljára frissítve: 2013. január 5., 15:17
nyomtat küld

Németh Szilárd a sajtótájékoztatón elmondta: rengeteg megkeresést kaptak a fővárosi és vidéki fogyasztóktól az energiaszolgáltatók számlázási gyakorlatával kapcsolatban. A fideszes honatya megjegyezte, a megkeresések 90 százaléka az ELMŰ által kibocsájtott számlákra, a többi a Főtávra vonatkozik, vagy általános észrevétel.

Németh Szilárd több levél tartalmát is ismertette, s kitért a fogyasztók egyik legfőbb aggodalmára, miszerint az ELMŰ, általányt fizető fogyasztóinak számláiban nem vette figyelembe a díjcsökkenést. A kormánypárti politikus emlékeztetett, korábban azt javasolták azoknak fogyasztóknak, akik önbevallás alapján kérik a számlázást, hogy vegyék fel a kapcsolatot a szolgáltatójukkal és diktálják be a január 1-jei óraállásokat. Ezzel összefüggésben azt mondta, sokan jelezték a tegnapi nap folyamán, hogy az ELMŰ telefonos rendszere nem engedi bediktálni az új óraállásokat.

Úgy néz ki, érvényesültek azok a problémák, amiket előre megjósoltunk az árcsökkentés tekintetében a szolgáltatók részéről – fogalmazott Németh Szilárd, aki a történtek hatására a Magyar Energia Hivatalhoz fordult. A hivatal több dokumentumot is elkészített az éjszaka folyamán, amelyből kiderült, hogy földgáz és a villanyáram számlázás tekintetében jogszabályi különbség van: a gázszolgáltatókkal ellentétben a villamos energiát biztosító vállalatokat jelenleg nem kötelezi jogszabály arra, hogy a már kibocsátott számláik helyett újakat küldjenek, ha megváltozott az árszabás – ismertette a politikus.

Beszélt arról is, munkacsoportjuk kérésére a Magyar Energia Hivatal elkészített egy rendelettervezetet, amely szabályozná az imént említett problémát. Ezentúl a villamosenergia tekintetében is kötelezni fogjuk a szolgáltatókat arra, hogy ha árváltozás következik be, akkor a számlakibocsájtás már ennek az árváltozásnak megfelelően történjen meg – mondta Németh Szilárd, aki szerint ez a rendelet már hétfőn, a miniszteri jóváhagyást követően hatályba léphet.

A kormánypárti politikus arra kérte azokat a szolgáltatókat, „akik nem érzik át a tíz százalékos árcsökkentés súlyát”, fogalmazzák meg újra számlakibocsájtási stratégiájukat és hajtsák végre a „lakosság számára a lehető legkedvezőbb módosításokat”.

Németh Szilárd kitért arra is, sokan érdeklődtek arról, a rezsiárak csökkenésével párhuzamosan részarányosan csökken-e majd az áfa. Ha úgy tetszik, akkor csökkent. A tíz százalékos energiaár-csökkentéshez az állam is hozzájárul, hiszen – ha a nominális számokat vizsgáljuk - nem 27 százalékos, csupán 24.3 százalékos áfát szed be – jelentette ki a politikus.

Az a célunk, hogy minden háztartásban megtörténjen a valós, tíz százalékos árcsökkentés a rezsik tekintetében. Ennek érdekében mindent meg fogunk tenni, ha kell, fogyasztóvédelmi eszközöket használunk, ha kell, a Magyar Energia Hivatalhoz fordulunk, ha kell, politikai döntéseket hozunk – mondta Németh Szilárd. Hangsúlyozta, azokban az esetekben, ahol nem valósult meg a tíz százalékos rezsicsökkenés, ott a Magyar Energia Hivatal által végzett ellenőrzések alapján az utólagos jóváírás érvényesítésére fognak törekedni.

Újságírói kérdésre válaszolva Németh Szilárd elmondta, a nagyfogyasztók esetében sem változnak az energiaár-szabásra vonatkozó szabályok. A kormány a hatáskörébe tartozó területeken minden eszközt felhasznál annak érdekében, hogy az energiaszolgáltatók ne tudják más szegmensre áthárítani a lakossági rezsicsökkentést - zárta szavait a fideszes honatya.

(fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések