ajánlott oldalak

Szijjártó: Sikeres volt a kormány az államadósság csökkentésében

Az elmúlt 2-2,5 esztendőben a magyar kormány úgy szervezte át az ország gazdaságát és nagy rendszereit, hogy azok lehetőséget teremtsenek a gazdasági növekedésre - hangsúlyozta Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában hétfőn telefonon adott interjúban.
Létrehozva: 2013. január 14., 10:31
nyomtat küld

Elmondta: a kormány az elmúlt 2-2,5 évben elvégezte azt a feladatot, amely odavezetett, hogy Magyarország Európának nem a problémát, hanem a megoldást jelenti.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a kormányváltáskor olyan mértékű államadósságtól szenvedett a magyar gazdaság, amely lehetetlenné tette a növekedés

Kifejtette: bár az eurózóna válsága kétségtelenül hatással van Magyarországra annak ellenére, hogy nem tagja az övezetnek, mégis, az elvégzett munka jó reményt ad arra, hogy 2013-ban növekedni tudjon az ország.

Kijelentette: az elődök eladósították az országot, ami a gazdaságpolitikára kedvezőtlen hatással volt, ezért tűzte ki célul a kormány, hogy a kormányzás átvételekor örökölt 83-84 százalékos GDP-arányos államadósságot lejjebb viszi. Emlékeztetett: 2002-ben úgy adták át a kormányzást, hogy 52-53 százalékos volt a GDP-arányos államadósság.

Az államtitkár szerint az államadósság csökkentésében sikeres volt a kormány. Magyarország az uniós tagországok egyike, amelyik csökkenteni tudja az államadósságát, a felszabaduló forrást pedig gazdaságfejlesztésre lehet fordítani - mondta.

A IBM Magyarország Kft.-vel pénteken kötött stratégiai megállapodásról Szijjártó Péter elmondta: a cég 5000 embert alkalmaz Magyarországon, ebből 4000-et a magas hozzáadott értékű ágazatokban.

Kifejtette: a kormány a stratégiai együttműködési megállapodásokban arra koncentrál, hogy a partnercégek kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységében együtt tudjon működni, ezáltal a regionális fejlesztéseket Magyarországra lehessen hozni, illetve bővíteni tudják a magyar kis és közepes vállalkozások részvételét a beszállítói láncokban.

A nemzetközi cégekkel kötött megállapodásokkal újabb munkahelyteremtés lehetőségét építi ki a kormány, továbbá olyan befektetői klímát hoz létre, ahová érdemes újabb beruházásokat hozni, amelyek munkahelyeket teremtenek. A stratégiai megállapodások nemcsak a nagy nemzetközi cégekkel jelentenek szövetséget, hanem a magyar kis- és középvállalkozói világgal is - mondta.

Közölte, folytatódik a stratégiai együttműködési megállapodások megkötése, és utalt arra, hogy a következőt az indiai Tata cég magyarországi vállalatával írják alá.

A márkaszövetségnél 56 vállalati vezetővel tartott találkozóval kapcsolatban Szijjártó Péter elmondta: a vállalatok képviselői 6 pontos javaslatcsomagot adtak át neki az élelmiszerek egy részének áfa-csökkentési lehetőségeiről. A kormány a márkaszövetség képviselőit arra kérte: ne csak az élelmiszerekre, hanem minden más ágazatra vonatkozóan tegyenek javaslatot.

A kormány biztosítani kívánja, hogy azok a cégek, amelyek márkát építenek és tisztességesen adóznak, ne legyenek versenyhátrányban. Az erre vonatkozó konzultációt hamarosan megkezdik, a kormány nyitott arra, hogy megtárgyalják a márkaszövetség javaslatait - mondta Szijjártó Péter.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ