ajánlott oldalak

Szijjártó: Erősítjük az együttműködést Törökországgal

A magyar-török gazdasági vegyes bizottság a két ország közötti energetikai, ipari és egészségügyi együttműködés erősítéséről állapodott meg csütörtöki ülésén - mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára csütörtökön Budapesten.
Létrehozva: 2013. január 24., 13:25 | Utoljára frissítve: 2013. január 24., 15:18
nyomtat küld

Az államtitkár, a vegyes bizottság egyik társelnöke hangsúlyozta: megegyeztek abban is, hogy Magyarország és Törökország megvizsgálja a légiközlekedésben jelenleg nyitott kérdéseket, valamint a két ország közötti vízumkötelezettségi rendszerek módosításának lehetőségét a turistaforgalom növelése érdekében.

Háromhavonta beszámolót készítenek a megállapodások megvalósulásáról

Recep Akdag török egészségügyi miniszter, a bizottság másik társelnöke a csütörtöki ülés megállapodásait rögzítő jegyzőkönyv aláírása előtt kiemelte: háromhavonta beszámolót készítenek majd a megállapodások megvalósulásáról. Szijjártó Péter szerint a bizottság ülésén olyan megállapodásokat kötöttek, amelyeknek köszönhetően jelentősen nőhet a két ország közötti, jelenleg 2,5 milliárd dolláros évi kereskedelmi forgalom.

Fotó: MTI - Soós Lajos

Az energetikai együttműködésről kifejtette: Magyarország az európai energiabiztonság egyik garantálójaként tekint Törökországra, hiszen az ország alatt húzódik az a transzanatóliai vezeték, amelyen keresztül az azerbajdzsáni gáz Európába fog jutni.

"Megerősítettük azt, hogy Magyarországnak a legmesszebbmenőkig az az érdeke, hogy az azeri gáz a török-bolgár határról a Nabucco West vezetéken keresztül jusson el Közép-Európába" - jelezte Szijjártó Péter. Hozzátette: a Mol kapcsolata a török olajipari vállalattal egyre szorosabb, a cégek megkezdték a kétoldalú tárgyalásokat. Törökországban jelenleg villamosenergiaipari vállalatok privatizációs tenderei zajlanak; ezek iránt magyar vállalatok is érdeklődnek - emelte ki Szijjártó Péter.

Szólt arról is, hogy Törökország még 2010-ben megállapodott Oroszországgal négy atomerőmű megépítéséről. Törökország és Magyarország tárgyal arról is, hogy a Törökországban szükségessé váló atomenergia ipari szakemberek képzésébe Magyarország hogyan tud bekapcsolódni.

Magyarország kulcsszerepre törekszik a kaukázusi és távol-keleti áruk Európába szállításában

Az ipar területén - a török egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint - alapvetően egészségügyi beruházásokhoz kapcsolódóan nagy építkezések lesznek, amelyek során a földrengésvédelemre nagy hangsúlyt fektetnek. Az ezen a területen aktív, és Törökországban már vállalatot alapított magyarokat is lehetőség lesz bevonni az építkezésekbe - emelte ki az államtitkár.

Az egészségügy kapcsán Szijjártó Péter elmondta: az illetékes török és magyar minisztérium szoros együttműködéséről szerdán alá is írtak egy megállapodást. Hozzáfűzte: Magyarország kulcsszerepet szeretne játszani a kaukázusi és távol-keleti áruk Európába szállításában, ezért megállapodtak abban, hogy a török és magyar vasúti szállítmányozási cégek együttműködését is előmozdítják.

Szijjártó Péter elmondta: Recep Akdag elismerően nyilatkozott a Magyarország járműiparban betöltött szerepéről és a magyar motorgyártásról, ezért megállapodtak abban, hogy Törökország autóipari fejlesztései során számít a magyar motorgyártási kapacitásra és szakértelemre.

Törökország is a két ország közötti turizmus fellendülését szeretné elérni

Recep Akdag is az energetikai együttműködés fontosságát emelte ki, és kifejtette: mindkét országban különböző lehetőségek vannak, szeretnék kihasználni azokat, az együttműködést erősítve. Ő is elmondta, hogy a vízumkérdésben és a légi közlekedésben vannak megtárgyalandó ügyek, valamint hogy Törökország is a két ország közötti turizmus fellendülését szeretné elérni, mert a kereskedelmi kapcsolatok fellendülését is segíti, ha az emberek megismerik egymást. Az egészségügyi miniszter beszédének végén emlékeztetett arra, hogy február 5-én Budapestre érkezik Recep Tayyip Erdogan török kormányfő.

(MTI - fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ