ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Javuló eredmények a cukorbetegek együttműködésében

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Egészségügyért Felelős Államtitkárságának egy tavaly júliusban életbe lépett, az analóg inzulinok társadalombiztosítási támogatásának változásait tartalmazó rendelete azt a célt szolgálja, hogy minél több beteg esetében legyen biztosítható a megfelelő átlag vércukorszintet biztosító célérték.
Létrehozva: 2013. február 5., 18:17
nyomtat küld

Így sokkal inkább megelőzhetőek a szövődmények, ami egyaránt jelent jobb létet a betegnek és családjának, valamint másodlagosan megtakarítást az államnak. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai arra utalnak, hogy az érintett betegeknek a cukorbetegségükkel összefüggő magatartása jelentős számban javult.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság az analóg inzulinok társadalombiztosítási támogatásával kapcsolatban az alábbi szakmai elvek és tények kiemelését tartja kiemelten fontosnak. A hatályos szabályozási rendszer egy korábbi a jelenleginél szigorúbb kritériumokat tartalmazó rendelkezés széleskörű szakmai konszenzust követően kialakított változata, mely 2012. július 1-el lépett hatályba.

A szabályozás biztosítja, hogy minden a cukorbetegség szakmai szabályai szerint indokolt esetben a páciens lépcsőzetesen, kiemelt 100 százalékos támogatással jusson hozzá az analóg inzulin készítményekhez. Az analóg inzulinok alkalmazása egy év után akkor folytatható kiemelt támogatással, ha az adott beteg esetében a megfelelő szénhidrátanyagcsere-háztartás célértéke a szakorvosi javaslat kiállítását megelőző fél éven belül, két mérés alapján fenntartható volt. Azonban amikor az analóg inzulin készítményekkel nincs terápiás előrelépés, a továbbiakban kiemelt 100 százalékos támogatás biztosított a humán inzulin készítményekhez.

A drágább analóg inzulin készítmények, és az un. humán inzulinok között számos vizsgálat alapján terápiás eredményességében szignifikáns különbség nincs. Fontos kiemelni, hogy a szabályozás ugyanakkor figyelembe veszi az orvos-szakmailag indokolt egyedi eseteket, például a gyermekek kezelését, a súlyos hipoglikémiát (alacsony vércukorszintet). A módosítás továbbá azt is biztosítja, hogy a betegek szorosabb szakorvosi kontroll alatt legyenek (a korábbi egyéves időtartamról fél évre változott a szakorvosi javaslat érvényessége) és ezáltal a megfelelő kezelésük jobban biztosítható.

Fontos hangsúlyozni, hogy a szakma előzetes jelzése szerint a szabályozás bevezetése előtt az analóg inzulinra beállított betegek közel fele nem érte el a szakmailag megkívánt célértéket. A rendelkezésre álló első féléves adatok azt mutatják, hogy az érintett betegek 20 százaléknál nem sikerült a célértéket elérni, azonban a többi betegnél a kezelési eredmények javultak.

Ők továbbra is kapják az analóg inzulint. Az előbbiekből az következik tehát, és ez előrelépésnek tekinthető, hogy a betegek jelentős részénél az együttműködésüknek köszönhetően kontrolláltabbá vált a cukorbetegség. Remélhetőleg a jelenleg humán inzulinos kiemelt (100 százalékos) támogatásban részesülő betegkör esetében is hasonló előrelépés lesz, hiszen egyéves kezelési ciklust követően a finanszírozó ismételten biztosítja kiemelt támogatással az analóg inzulinos kezelést.

(Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések