ajánlott oldalak

Magyar-szlovák projekt a Duna menti természeti értékek megismerésére

A Szigetköz és a szlovákiai Csallóköz természeti értékeinek kutatását, a diákok környezeti nevelését és az ökoturizmust szolgálja az a projekt, amelyre több mint 580 ezer eurót nyert egy négytagú magyar-szlovák konzorcium uniós forrásból - mondta a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság vezetője a projektnyitó sajtótájékoztatón csütörtökön Mosonmagyaróváron.
Létrehozva: 2013. február 7., 15:26
nyomtat küld

Reischl Gábor elmondta, hogy a közel 592 ezer euró összköltségvetésű projekt keretében a látogatókat kiszolgáló eszközparkot fejlesztik, és olyan megoldásokra törekszenek, amelyek lehetővé teszik a térség környezetkímélő megismerését a magyar-szlovák Duna-szakasz mentén.

Vásárolnak egyebek között két szolárhajót, amely egy autóbusznyi diákot elkalauzol a szigetközi ágrendszerbe - mondta Fersch Attila, a nemzeti park igazgatóhelyettese. Kitért arra, hogy a határon átnyúló együttműködési program keretében a szlovák partnerintézménnyel, a szlovák állami természetvédelemmel közösen monitorozzák a térség élőhelyeit, és bővítik az adatbázist a természeti értékekről.

A határ két oldalán élő diákok számára több tucat helyszíni bejárást és egyéb rendezvényt tartanak. A programok résztvevői használhatják majd a kerékpárokból, kenukból, illetve a biciklik és a kenuk szállítására alkalmas trélerekből álló két öko-mobil flottát. Ezek  közül az egyiket a szigetközi Pisztráng Kör Waldorf Természetvédő és Természetjáró Egyesület, a másikat a Somorjai Régiófejlesztési Ügynökség állítja össze.

Széles Sándor kormánymegbízott, a Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatal vezetője köszöntőjében kiemelte: a program elsősorban azt a korosztályt célozza meg, amelyiknek "fogalma nincs arról, hogy milyen volt a térség a Duna 1992-es elterelése előtt". Fontosnak nevezte, hogy a magyar és a szlovák fiatalok megértsék: az együttgondolkodásnak és az együttmunkálkodásnak van értelme.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ