ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Hat vagonnyi húszezres

Hat tehervagont töltene meg az a pénzmennyiség húszezer forintosokban, amit megszerezhet Magyarország az uniótól a következő, 2014 és 2020 közötti pénzügyi ciklusban – ekképpen érzékeltette Orbán Viktor magyar miniszterelnök a brüsszeli tárgyalások lezárását követően, mekkora összegről is van szó.
Létrehozva: 2013. február 12., 13:03
nyomtat küld

Az egy főre jutó támogatásunk 712 ezer forint lesz, szemben a mostani 660 ezerrel. Ezzel Litvánia mögött a második hely a miénk. Hazánknak összesen 7080 milliárd forint jut. Ez a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 3,6 százalékának felel meg. E tekintetben csak Bulgária előz meg minket. A mostani ciklusban a hetedikek voltunk ebben a sorrendben. A nettó pozíció teljes összegét tekintve pedig a harmadik helyen leszünk, szemben a jelenlegi ötödikkel. Mindezt úgy érte el a kormány, hogy eközben az Európai Unió költségvetésének összege csökken. Azt is sikerült kiharcolni, hogy megmaradjon a korábban vitatott áfaelszámolás lehetősége, így a fejlesztések 75 százalékos uniós támogatási részaránya 85 százalékra emelkedik hazánk esetében, ami 210 milliárd forint megtakarítást jelent a magyar költségvetésnek. A vállalkozások szemszögéből annyi azért kívánatos lenne, ha sokkal egyszerűbben élhetnének egy önerő biztosítást segítő hitellel, illetve az előleglehívás lehetőségével. Pozitívum, hogy a legszegényebb magyar régióknak jutó támogatás sem csökken, sőt az elmaradott térségek hátrányos helyzetét az EU plusz 1,56 milliárd euróval kompenzálja majd. A tortára habként a kormány sikeresen kialkudott 48 millió eurót a fiatalok munkanélkülisége elleni küzdelemére.

Ennyit a tárgyalás mérlegéről!

Épelméjű ember ilyenkor hátradől a fotelban, kinyit egy üveg bort. Ám úgy tűnik az ellenzéknek nincs dugóhúzója, képtelen lelazulni, örülni meg végképp nem tud. Nem hiszek a dögöljön meg a szomszéd tehene mentalitásban, ők igen. Holott a kormány sikere az övék is (lehetne), hiszen ezekből az eurókból a liberális, a szocialista vagy a szélsőjobbos vállalkozók is részesedhetnek. Főleg annak fényében, hogy a jelenlegi tizenöt helyett hatvan százalék jut majd gazdaságfejlesztésre.

Az ellenzék mégis vészharangot kongat. Elképzelem, amint a pénteki bejelentés előtti egyik éjszakáján Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője forgolódott ágyában, nem jött álom a szemére. Aztán felpattant, odaült az íróasztalához, s hajnalig törte a fejét. Bár a számokat még nem látta, remegő kézzel ugyan, de kitartóan fogalmazta közleményét. Már pirkadt, mire a sokadik papírra vetett agymenés után megszületett a mű mű. Szerinte az Orbán-kormány nem tudta érvényesíteni a magyar nemzeti érdekeket a költségvetési vitában, s mindez az Orbán-kabinet fejlesztési és Európa-politikájának teljes csődjét bizonyítja. Magyarország ezért túl nagy árat fizet.

„Könny szökött a szemembe” annál a résznél, amikor azt olvastam, a szocialisták csalódtak, mert Magyarország 4,6 milliárd eurót vesztett a jelenlegi költségvetési időszakhoz képest. Mondják ők, akik kaotikus pénzlehívási rendszert hagytak maguk mögött, szerény kifizetési mutatókkal. A „bölcs” Tabajdi szerint a Fidesz „antidemokratikus, Európa-ellenes külpolitikájával” jelentősen beszűkítette hazánk érdekérvényesítő lehetőségeit. Végezetül jó szocialista módjára leszögezte, a magyar szocialista EP-képviselők el fogják utasítani a költségvetést a parlamenti szavazás során.

A teljes publicisztikát a magyarhirlap.hu-n olvashatja.

(Csákó Attila - Magyar Hírlap, 2013. február 12.)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések