ajánlott oldalak

A piacról finanszírozzuk magunkat!

Megfelelő, a vártnál jobb hozamszinten tudtuk értékesíteni a dollárkötvényt, amely jelzi: a piacról is képesek vagyunk magunkat finanszírozni – jelentette ki a Magyar Hírlapnak Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter, aki szerint pont az amerikai alapok befektetői elszántsága „ellentételezi” a hitelminősítők korábbi lerontásait. A fideszes szakpolitikus szerint nem készül választási költségvetés 2014-re, és csak a következő hónapok ismeretében lehet majd dönteni arról, hogy felül kell-e vizsgálni az idei évre vonatkozó növekedési terveket.
Létrehozva: 2013. február 15., 09:00
nyomtat küld

– Minden jel szerint a piacon is sikerként könyvelik el Magyarország dollárkötvény-kibocsátását. De mennyiben írja át a piaci finanszírozás a korábbi, IMF-hitellel kapcsolatos terveket?

– Hosszabb távra szóló, öt- és tízéves dollárkötvénnyel jelent meg Magyarország a nemzetközi piacon, ráadásul megfelelő, a vártnál jobb hozamszinten tudtuk értékesíteni az állampapírokat. A kötvénykibocsátás sikere jelzi, hogy a magyar gazdaság stabil. Olyannyira, hogy az EU–IMF-kölcsön nélkül is képes magát a piacról finanszírozni: 650 befektető jelentkezett hatszoros túljegyzés mellett. Ezen piaci jelzés egyértelművé teszi a Nemzetközi Valutaalap számára, hogy nem a pénzük kell! A kormány következetesen ahhoz tartja magát, amit 2011 novemberében elhatározott: elővigyázatossági hitelkeret igényével, annak lehetőségével kerestük meg az IMF-et. Ide tartozik az is, hogy az IMF legfeljebb hároméves lehetőséget kínált, az említett kötvénykibocsátás pedig jóval hosszabb időre vonatkozik.

– Meddig marad a posztján?

– Miután Magyarország IMF-megállapodás nélkül is képes finanszírozni magát, hamarosan arról is dönthet a kormány, hogy szükség van-e a hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter posztjára.

– Úgy kapkodták el a piacon a dollárkötvényt, hogy hazánk bóvlis besorolású ország. Lát-e valami „párhuzamot” e szokatlan piaci jelenség mögött, hiszen egyes amerikai alapoknak eleve tiltott zóna a nem befektetésre ajánlott állampapírok vásárlása.

– Pont az amerikai alapok befektetői elszántsága „ellentételezi” a hitelminősítők korábbi lerontásait. Nagyon itt lenne már az ideje, hogy a hitelminősítők felülvizsgálják adósbesorolásunkat. Tekintettel arra, hogy az uniós kulcsszint alatt az államháztartási hiányunk, az Eurostat legutóbbi jelzése alapján pedig – Görögországot leszámítva – nálunk csökkent legnagyobb mértékben az államadósság Európában, eközben javult a kockázati megítélésünk is, és csökkennek a kamatok is. Ezért csak ismételni tudom: a magyar gazdaság stabil, államháztartása és adóssága pedig finanszírozható.

A Varga Mihállyal készült teljes interjút a Magyar Hírlap pénteki számában olvashatják.

(Magyar Hírlap, 2013. február 15.)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié