ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

VM: erősödik a francia-magyar együttműködés

Közös Agrárpolitika reformjáról, továbbá fontos kétoldalú együttműködési lehetőségekről volt szó a Magyar-Francia Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Munkacsoport 10., párizsi ülésén.
Létrehozva: 2013. február 15., 13:05
nyomtat küld

A munkacsoport elfogadhatónak minősítette a múlt héten létrejött, a 2014-2020 uniós keretköltségvetésről szóló politikai megállapodást. Ugyanakkor mindkét fél kiemelte: a  jelenlegi időszakhoz képest kevesebb jut az agráriumra, ezért biztosítani kell, hogy minden egyes eurocent eljusson a gazdákhoz. Egyszerűen végrehajtható uniós agrárpolitikára van szükség, amely nem vezethet a gazdák pénzügyi és adminisztratív terheinek a növekedéséhez.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy 2014-ben megfelelő átmenetet kell biztosítani az új rendszerhez, ezért a mostani támogatási lehetőségeket, mint például az átmeneti nemzeti támogatások vagy az elkülönített támogatások, az új agrárpolitika indulásáig meg kell tartani.

Mindkét ország elégedett a szőlőtelepítési jogok megőrzésével és törekszik a cukorkvóta megtartására legalább 2020-ig. A tárgyaló felek egyetértettek abban is, hogy a zöldítés során kerülni kell minden olyan intézkedést, amely növeli a gazdák pénzügyi és adminisztratív terheit, valamint a régiós sajátosságoknak megfelelő végrehajtás érdekében nagyobb rugalmasságot kell adni a tagállamok részére. Az MFF megállapodásban szereplő célkitűzésnek megfelelően kerülni kell a termőterületek termelésből történő kivonását.

A jelenlegi aszályos időjárási viszonyok között különös jelentőséget kap az öntözés hatékonyságának növelése. A magyar álláspont szerint az európai környezet-és klímavédelmi célkitűzések teljesülése érdekében törekedni kell arra, hogy lehetőleg minden erdő, beleértve az állami erdőket, részesülhessen az erdészeti támogatásokból.

A LEADER nemzetközi alap segítségével lehetőség nyílik arra, hogy minél több innovatív együttműködés szülessen a két ország akciócsoportjai között.

Az agrárkörnyezetvédelem és a fenntartható fejlődés szempontjából nagyon komoly jelentőséggel bíró biogazdálkodás megerősítésének egyik kitűnő példája az új francia agrárökológiai program.

A francia partnerek megerősítették, hogy nyitottak tapasztalataik megosztására az ökológiai gazdálkodás. valamint a gyógynövény-termesztés, a kisüzemi sajtfeldolgozás, a falusi turizmus, a helyi termék, a helyi piac, a védjegy, a közvetlen értékesítés, a bioenergia-hasznosítás, a borászat, és az eredetvédelem területén is. A két ország együttműködésének hagyományosan fontos területei az agrárképzés, a felsőoktatás, valamint az agrárkutatás. Magyarország bekapcsolódása a montpellier-i székhelyű nemzetközi mezőgazdasági kutatások tanácsadó csoportja (CGIAR) egyezményébe a jövőben várhatóan még nagyobb távlatokat nyithat.

A munkacsoport magyar társelnöke Búsi Lajos, vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár volt, francia társtárcát Eric Allain, Agrárpolitikai, agrár-élelmiszeripari és vidéki területekért felelős főigazgató képviselte.

(Vidékfejlesztési Minisztérium)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések