ajánlott oldalak

VM: erősödik a francia-magyar együttműködés

Közös Agrárpolitika reformjáról, továbbá fontos kétoldalú együttműködési lehetőségekről volt szó a Magyar-Francia Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Munkacsoport 10., párizsi ülésén.
Létrehozva: 2013. február 15., 13:05
nyomtat küld

A munkacsoport elfogadhatónak minősítette a múlt héten létrejött, a 2014-2020 uniós keretköltségvetésről szóló politikai megállapodást. Ugyanakkor mindkét fél kiemelte: a  jelenlegi időszakhoz képest kevesebb jut az agráriumra, ezért biztosítani kell, hogy minden egyes eurocent eljusson a gazdákhoz. Egyszerűen végrehajtható uniós agrárpolitikára van szükség, amely nem vezethet a gazdák pénzügyi és adminisztratív terheinek a növekedéséhez.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy 2014-ben megfelelő átmenetet kell biztosítani az új rendszerhez, ezért a mostani támogatási lehetőségeket, mint például az átmeneti nemzeti támogatások vagy az elkülönített támogatások, az új agrárpolitika indulásáig meg kell tartani.

Mindkét ország elégedett a szőlőtelepítési jogok megőrzésével és törekszik a cukorkvóta megtartására legalább 2020-ig. A tárgyaló felek egyetértettek abban is, hogy a zöldítés során kerülni kell minden olyan intézkedést, amely növeli a gazdák pénzügyi és adminisztratív terheit, valamint a régiós sajátosságoknak megfelelő végrehajtás érdekében nagyobb rugalmasságot kell adni a tagállamok részére. Az MFF megállapodásban szereplő célkitűzésnek megfelelően kerülni kell a termőterületek termelésből történő kivonását.

A jelenlegi aszályos időjárási viszonyok között különös jelentőséget kap az öntözés hatékonyságának növelése. A magyar álláspont szerint az európai környezet-és klímavédelmi célkitűzések teljesülése érdekében törekedni kell arra, hogy lehetőleg minden erdő, beleértve az állami erdőket, részesülhessen az erdészeti támogatásokból.

A LEADER nemzetközi alap segítségével lehetőség nyílik arra, hogy minél több innovatív együttműködés szülessen a két ország akciócsoportjai között.

Az agrárkörnyezetvédelem és a fenntartható fejlődés szempontjából nagyon komoly jelentőséggel bíró biogazdálkodás megerősítésének egyik kitűnő példája az új francia agrárökológiai program.

A francia partnerek megerősítették, hogy nyitottak tapasztalataik megosztására az ökológiai gazdálkodás. valamint a gyógynövény-termesztés, a kisüzemi sajtfeldolgozás, a falusi turizmus, a helyi termék, a helyi piac, a védjegy, a közvetlen értékesítés, a bioenergia-hasznosítás, a borászat, és az eredetvédelem területén is. A két ország együttműködésének hagyományosan fontos területei az agrárképzés, a felsőoktatás, valamint az agrárkutatás. Magyarország bekapcsolódása a montpellier-i székhelyű nemzetközi mezőgazdasági kutatások tanácsadó csoportja (CGIAR) egyezményébe a jövőben várhatóan még nagyobb távlatokat nyithat.

A munkacsoport magyar társelnöke Búsi Lajos, vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár volt, francia társtárcát Eric Allain, Agrárpolitikai, agrár-élelmiszeripari és vidéki területekért felelős főigazgató képviselte.

(Vidékfejlesztési Minisztérium)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ