ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Szekvesztrált hangok

A történelemben vannak időszakok, amikor fülsüketítő a csend. Valahogy így telt az elmúlt hét vége és az új hét első napja is, miután péntek éjfélkor példátlan költségvetési megszorítócsomag, az úgynevezett szekvesztráció lépett életbe az Egyesült Államokban.
Létrehozva: 2013. március 5., 08:43 | Utoljára frissítve: 2013. március 5., 08:46
nyomtat küld

A világ vezető hatalma nyolc-tíz százalékkal költ kevesebbet a belföldi és védelmi fejezetekre, több százezernyi közszolga állása, megannyi közfunkció ellátása, a bátortalan gazdasági kilábalás került veszélybe, ám az angolszász dominanciájú fősodrú média hallgat az ügyről, nem játsszák el nekünk a hattyú halálát, de még a vészharangok sem kondultak meg – pedig ha valamiben, ezekben a „karakterszerepekben” ők újra meg újra bizonyítani képesek a globális pánikszínpadon.

Ott van a hír a címlapokon, de alul, a futottak még kategóriában, miközben a sajtószabadság avatott bajnokai arról harsognak, hogy lehet-e nem beavatkozni Szíriában, tud-e demokratikusan választani Afrika, vagy hogy az új amerikai külügyminiszter nagyon szeretné, ha az arab tavasz üdvözítő hatásait nyögő Egyiptom felvenne már egy kis IMF-hitelt. A színes híreket kedvelők meg kapnak eróziós lyuk nyelte floridait és bélpanaszokkal küzdő brit koronás főt. Ott vannak régi jó ismerőseink, az amerikai kézben lévő hitelminősítők is, amelyek nem tűnnek különösebben izgatottnak, sőt, még némi optimizmusuknak is hangot adnak, amikor úgy vélik, hogy „az amerikai gazdaság várhatóan nem fogja nagyon megszenvedni a márciussal életbe lépett költségvetési megszorításokat”. A szélsőségessé váló washingtoni politikai szembenállás valóságával mit sem törődve – amelynek köszönhetően jutott idáig Amerika – nem átallanak olyan előrejelzéssel szolgálni, miszerint „a megszorítóprogram csak átmeneti ideig lesz érvényben, és már a második negyedévben hosszú távra szóló, kiadáscsökkentési és bevételnövelő intézkedéseket egyaránt tartalmazó csomag lép a helyébe”.

Némi iróniától sem mentesen nem lehet nem gratulálni ehhez a teljesítményhez. Különösen innen, e „demokráciadeficites” hazából, amely ellen az összes piac- és árfolyamingató kommunikációs trükköt nem átallottak bevetni csak azért, mert nem volt hajlandó az érdekeivel ellentétes úton járni az elmúlt három évben. Komolyan mondom, érdemes lenne a nyugati médiából néhány vezéregyéniséget tanulmányútra Pestre küldeni, hogy egynémely „elnyomott” baloldali szerkesztőségben beleszippanthassanak a valódi sajtószabadság levegőjébe. Mert nagyon úgy tűnik, hogy ami a lényegi folyamatok tálalását és tárgyalását illeti, abból igencsak hiány van náluk. Jut eszembe, ez az angolszász sajtó az, amelyről – hidegháborús tanulmányok nyomán – egyre inkább kitudódik, hogy titkosszolgálatoktól delegált munkatársak révén szabták a témákat, irányították a közhangulatot anno.

De minden rosszban van valami jó is. Az ilyen pillanatok azok, amikor – legalábbis a látni akarók számára – a napnál is világosabban megmutatkozik az aktuális nyugati rezsim valódi természete, amely a hazugságok, féligazságok célzott alkalmazásával, az ellenfelek hiteltelenítésével és elhallgattatásával a szabadság látszatát fenntartva kényszeríti rá akaratát áldozataira. Mert tisztán látni terhes, de azért mégiscsak jó dolog, korunk túltechnologizált információdömpingje közepette meg pláne az.

A teljes írást az mno.hu-n olvashatja.

(Magyar Nemzet - Zord Gábor László)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések