ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Megvédjük a családokat

Azért láttunk visszaéléseket a szolgáltatók részéről, mert ehhez szoktak hozzá. A Gyurcsány-Bajnai-korszakban azt csináltak, amit akartak, kormányzati hátszelük volt - mondta a Demokratának Németh Szilárd, Csepel polgármestere, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának vezetője.
Létrehozva: 2013. április 3., 09:54 | Utoljára frissítve: 2013. április 3., 10:02
nyomtat küld

- Két héttel ezelőtt vizsgálatot kért a Főtávnál a Magyar Energia Hivataltól. Milyen visszaélés gyanúja merült fel?

- A Magyar Nemzetben megjelent egy cikk arról, hogy a Demszky-érában milyen visszásságok fordultak elő a Főtáv által a lakossági távhő árának képzésénél. Ezt egy 2009-es, agyonhallgatott számvevőszéki jelentés állapította meg. A dokumentum kimondta: „a Fővárosi Önkormányzat a Hálózat Alapítványnak átutalandó összeg meghatározására vonatkozó döntésénél nem érvényesítette a fogyasztók érdekeit, mivel a lakossági fogyasztók fizetőképessége fenntartásának terhét - a közszolgáltatók, a Fővárosi Önkormányzat és a fogyasztók közötti megosztás helyett - a fizető fogyasztókra hárította.” A jelentés később úgy folytatódik: „A Fővárosi Önkormányzat a 2007-2008. években nem járt el megfelelő gondossággal a távhőszolgáltatás hatósági díjának megállapításánál.” Elképedve döbbentem rá, hogy Demszkyék milyen cinikus és rafinált módon játszottak át egy szociális tevékenységgel álcázott magánalapítványnak több milliárd forintot, amit a tisztességes fogyasztók zsebéből csaltak ki. Úgy vélem, ez a felháborító tény több büntetőjogi kategóriát is felvet, mint az árdrágítás, csalás, hűtlen és hanyag kezelés, ezért kértem a Magyar Energia Hivatal vizsgálatát.

- Mikorra zárulhat le ez a vizsgálat?

- A napokban megkapom a hivatal jelentését. Erről természetesen tájékoztatni fogom a közvéleményt, és amennyiben beigazolódik a gyanú, megteszem a szükséges lépéseket is. Bízom abban, hogy senki sem úszhat meg ekkora gazemberséget!

- Március közepén önálló indítványt nyújtott be az Országgyűlésnek a lakossági rezsiköltségek csökkentéséről. A gáz, villany és távhő árának mérséklése már január elsején életbe lépett - miért van szükség külön törvényre?

- Az általam benyújtott törvényjavaslatnak három fő célja van. Egyrészt törvényben rögzíteni a már megtörtént tízszázalékos lakossági gáz-, villany- távhő árcsökkentés tényét. Jogszabályban is biztosítani szeretnénk, hogy a rezsicsökkentés a törvény által meghatározott mértékben, minden lakossági fogyasztó esetén a számla végösszegében is érvényre jusson. További cél a szolgáltatók túlhatalmának korlátozása a fogyasztók védelme érdekében, ezért erősítjük meg a Nemzeti Hatóságot és terjesztjük ki a jogköreit. Ezért meghatározzuk azt is, hogy a szolgáltató egyértelműen, írásban, a kibocsátott számlán szereplő fizetendő összeg vonatkozásában, a számla kiküldésével egyidejűleg köteles tájékoztatást nyújtani a lakossági felhasználók részére a tízszázalékos díjcsökkentés teljesüléséről. Sőt, a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig a szolgáltatók kötelesek igazolni a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak is a rezsicsökkentés megvalósulását. Újdonság a javaslatban, és ez nagyon erős fogyasztóvédelmi szabály, hogy amennyiben a fogyasztóvédelmi hatóság például számlázással kapcsolatos szerződésszegést állapít meg, akkor a szolgáltató minden érintett számlára vonatkozóan tízezer forint kötbért köteles fizetni az érintett fogyasztónak.

A teljes interjút a Demokrata szerdai számában olvashatja.

(Demokrata, 2013. április 3.)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések