ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

"Az ország jövője nem épülhet semmittevésre"

Az ország jövője nem épülhet semmittevésre, dologtalanságra, spekulációra, csak munkára, munkahelyteremtésre, a munka megbecsülésére, a kis- és közepes vállalkozások támogatására - jelentette ki portálunknak adott interjújában Kontur Pál, a Fidesz Munkás és Alkalmazotti Tagozatának országos vezetője, az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának tagja. A politikus, országjáró körútjának tapasztalataira hivatkozva arról beszélt, a Fidesz szavazóbázisa a hároméves vezetést követően is stabil, és töretlen az emberek kormányba vetett bizalma.
Létrehozva: 2013. április 30., 10:43 | Utoljára frissítve: 2013. május 1., 13:59
nyomtat küld

- Beszélgetésünk egyik apropóját május elseje képezi. Ön szerint mi ennek az ünnepnek az igazi üzenete?

- A munka ünnepének legfontosabb üzenete kell, hogy legyen, hogy ma Magyarországon mindenki, aki tud és aki akar, az dolgozhasson.  Május elseje a munka és a munkások ünnepe, egyben Munkás Szent József ünnepnapja. A mai világban újra kell definiálni a munka fogalmát, mert a spekuláció révén a jóérzésű emberek többségének olyan kényszerképzete támadhat, hogy valamit rosszul csinált az életében, mert munkából akart megélni. A munka fogalma olyan pénzkereseti tevékenységet takar, amely révén a sajátomon kívül mások javát is szolgálom. A munka, amely az ember méltóságát és becsületét adja, feltétlenül megérdemli, hogy egy napot a tiszteletére ajánljunk.

Fotók: fidesz.hu

- 2004-ben a Fidesz volt az első, és azóta is egyetlen politikai erő, aki megszólította a munkásokat.

- A Fidesz és a KDNP politikai családjának gondolkodásában a legfontosabb helyet az ember foglalja el. Mint említettem, az ember méltóságát, önmagának és családjának megélhetését a munka adja, ebből kiindulva egyáltalán nem meglepő, hogy a kormánypárti erők a munkavégzés támogatását és a munkahelyteremtést tartják legfontosabb feladatuknak. Az ország jövője nem épülhet semmittevésre, dologtalanságra, spekulációra, csak munkára, munkahelyteremtésre, a munka megbecsülésére, a kis- és közepes vállalkozások támogatására. A kkv-szektor megsegítése azért is kiemelkedően fontos, mert ezek adják a magyarországi munkahelyek kétharmadát.

- Úgy tűnik, lassan Európa is belátja, hogy a válságkezelésben a megszorítások politikájával nem sokra mennek…

- Európában, és a szocialista kormányok idején hazánkban is, a vezetők megszorítások segítségével próbálták megteremteni az ország pénzügyi egyensúlyát. Pontosan ez ellen a felfogás ellen és ennek megvalósítása ellen tüntetnek szerte Európában a munkások, alkalmazottak. Orbán Viktor miniszterelnök beszélt arról 2008-ban először, hogy Európában egy teljesen új pénzügyi világnak és az eddigiektől eltérő gazdasági modellnek kell kialakulnia, amelynek alapját a munka jelenti. A miniszterelnök elvei szerint a válságból kizárólag tanulással, szakértelemmel, áldozatos munkavégzéssel lehet kivezetni az országot. Az új politika vezérelve nem a pénzben, „megéri, vagy nem éri meg” alapon való gondolkodásban, hanem a munka alapú gazdaság megvalósításában kell, hogy legyen. Az emberek a családok, a kisemberek méltóságát, becsületét, megélhetését a munka adja meg. Ezt végre Európa is kezdi felismerni.

- Milyen intézkedésekkel segíti a kormány a munkások és alkalmazottak mindennapi életét?

- A jelenlegi kormány mondta ki először, amit korábban senki sem mert, nevezetesen, hogy tíz éven belül egymillió új munkahelyre van szükség Magyarországon. Hazánkat a szocialista kormányok kétszer is államcsőd közeli helyzetbe hozták, amiből a kiutat egyedül az egymillió új munkahely megteremtése jelentheti. Ha ennyivel több adófizető volna, akkor több pénz jutna egészségügyre, oktatásra, nyugdíjjakra, az ország fejlődésére. A kabinet számos intézkedést hozott a munkavállalók támogatásának érdekében, beleértve például a munkahelyvédelmi akciótervet, amely eddig több mint 650 ezer ember munkahelyének megtartását segítette. Az Első munkahely garancia program a pályakezdő, vagy a kevés munkatapasztalattal rendelkező fiatalok érdekében jött létre, a szabad vállalkozási zónák létrehozásával pedig a foglalkoztatókat segíti a kormány, legfőképpen az ország azon pontjain, ahol a legnagyobb a munkanélküliség. Ezek mind-mind olyan támogatási formák, amelyek korábban nem léteztek, és elősegítik a munkások- alkalmazottak boldogulását.

- Sokak szerint rugalmatlan a magyar munkaerőpiac. Mi a véleménye erről?

- Nyugaton általában nem a saját lakásukban laknak a munkavállalók, hanem bérelnek egyet, így jóval egyszerűbb számukra egy másik városba költözni, ha kapnak egy jó állásajánlatot. Magyarországon túlnyomórészt saját ingatlanban laknak az emberek. Nehezen megoldható, majdhogynem lehetetlen számukra az ország egyik végéből a másikba költözni egy munkalehetőség érdekében. A lakhatási támogatás arra szolgál, hogy segítse mindazokat, akik lakóhelyüktől száz kilométernél távolabb vállalnak munkát, vagy öt óránál többet utaznak naponta.

- Tagozatuk jelenleg országjáró körutat folytat. Hogyan fogadják az emberek a rezsicsökkentést?

- Én hatvannégy évet megéltem, de még soha nem tapasztaltam életem során, hogy a folyamatosan emelkedő rezsiből, vagy bármilyen más költségből egy kormány visszavett volna. A szocialisták ideje alatt a gáz ára a háromszorosára, a villanyé a kétszeresére emelkedett. Az ország mostani vezetése tett először olyan ígéretet, hogy csökkenti a rezsiköltségeket. A Fidesz- KDNP kormány betartotta a szavát. Az országjáráson személyesen is meggyőződhettem róla, mennyire örülnek az emberek a rezsicsökkentésnek. Különösen vidéken, olyan településeken, ahol nem sok munkalehetőség adódik. Egyébként felháborítónak tartom, hogy a magyar közszolgáltatási rendszer az egyik legdrágább Európában. A közszolgáltatásnak nem szabadna a haszonszerzésről, vagy az extraprofitról szólnia. Méltatlan, hogy a hazai keresethez mérten ekkora összegeket fizessenek rezsire az emberek.

- Melyek a legfontosabb témák, amelyek szóba kerülnek az országjáráson?

- Az országjáráson mindig aktuálpolitikai helyzetelemzést tartunk – munkásszemmel. Országgyűlési képviselőként segítek megvilágítani, értelmezhető kontextusba helyezni a kormányzati intézkedéseket, valamint azok hátterét. Emellett fontosnak tartom, hogy az emberek országszerte tisztában legyenek a szocialisták gaztetteivel, amit nyolcéves kormányzásuk alatt folytattak, így az országjárás egyfajta felvilágosító jelleggel is bír. Semmiképp sem szabad elfelejtenünk, kik azok, akik egyszer már tönkretették az országot: Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Mesterházy Attila. A baloldal mindenre képes volna annak érdekében, hogy ismét magához ragadja a kormányrudat, dacára annak, hogy hosszú éveken keresztül átverte a választókat, és ezt nyíltan be is vallotta. A körút eddigi tapasztalatai azt bizonyították, hogy a Fidesz szavazóbázisa a hároméves vezetést követően is stabil, és töretlen az emberek kormányba vetett bizalma. Örömmel tölt el, hogy az emberek felismerik: ami történik, az ő javukat szolgálja, és megértik azt is, a kívánt változások, az ország fellendítése csakis a társadalom és a kormány közötti összefogással érhető el.

(fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések