ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Kardeván: Jobb éve lesz a mezőgazdaságnak

Mezőgazdasági szempontból sokkal jobb lehet az idei év a tavalyinál - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára. Kardeván Endre az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a hungarikumok helyzetéről is.
Létrehozva: 2013. május 8., 08:50
nyomtat küld

Az idei időjárás eddig sokkal inkább kedvez az agráriumnak, mint a tavalyi - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára. Sokkal jobb évet tudunk zárni, ha a közeljövőben nem lesz extrém időjárás. A mostani csapadékmennyiség már nagyon kellett - tette hozzá az államtitkár.

Kardeván Endre kitért arra is, hogy a márciusig elhúzódó télies időjárás ellenére sem tudnak jelentős fagykárokról. Úgy tűnik, az őszi, sőt a tavaszi vetések is nagyon jók. Nagyon szép a határ,  gyönyörűek a repceföldek az egész Dunántúlon. Ha ez így marad, és nem lesz valami rendkívüli helyzet, akkor nagyon jó termésre számíthatunk, de hogy egy jó közepesre, az egészen biztos - fogalmazott.

A mezőgazdaság számára Kardeván Endre szerint most a legfontosabb feladat az élelmiszer-feldolgozás fejlesztése, mára ugyanis a tömegáruval nehézkes kijutni a piacra, a minél magasabb szinten feldolgozott élelmiszerekre van kereslet.

Akár élelmiszerekkel is bővülhet még az államilag elismert hungarikumok köre - erről is beszélt az Arénában az államtitkár, aki azt mondta: a magyarok többsége által ismert élelmiszereket a Hungarikum Bizottság is elismerhet. Bár sokan szeretnék megkapni a hungarikum jelzőt, de híresnek, réginek vagy elismertnek kell lenni a terméknek, hogy bekerülhessen a hungarikumok közé. A makói hagyma vagy a gyulai kolbász már fogalom, de az, hogy valaki disznót vég otthon és kolbászt csinál, még nem lesz hungarikum - amgyarázta Kardeván Endre. Az ilyesmit persze nyilvántarthatják helyi értékként - tette hozzá az államtitkár.

A bizottságnak nem az a célja, hogy minden hónapban száz terméket hungarikummá nyilvánítson, mert akkor teljesen elértéktelenedik. Körültekintően kell ezt csinálni, nem véletlenül alakul meg a Hungarikum Bizottságon kívül még nyolc szakbizottság. Egy olyan nagy szűrőn kell, hogy átmenjen ez az egész, hogy tényleg értéke legyen még hosszú-hosszú évtizedekig vagy századokig - fűzte hozzá Kardeván Endre.

A mohácsi busójárást, a herendi porcelánt és a törkölypálinkát is tartalmazó listán jelenleg 15 hungarikum szerepel.

(inforadio.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések