ajánlott oldalak

Módosulnak az energetikai törvények

A jövőben a megújuló energia hasznosítására szóló pályázatok helyett az illetékes miniszter által rendeletbe foglalt műszaki követelmények lesznek az irányadók a pályázóknak - egyebek mellett ezt tartalmazza az a törvényjavaslat, amelyet a nemzeti fejlesztési miniszter pénteken terjesztett a parlament elé.
Létrehozva: 2013. május 10., 19:18 | Utoljára frissítve: 2013. május 13., 09:42
nyomtat küld

A zöld energiára, illetve a kapcsolt - hőt és villanyáramot is termelő - energiára jelenleg eredetigazolást lehet kiállítani. A villamosenergia-törvény módosítási tervezete - az uniós szabályozással összhangban - bevezeti a származási garanciát.

A szolgáltató ezt köteles lesz átadni a fogyasztónak, aki nemcsak az áram ára, hanem annak ökologikus volta alapján is dönthet. A származási garancia azt közli, hogy a fogyasztott áram hányad része származik megújuló, illetve kapcsolt forrásból. A részleteket itt is kormányrendelet tartalmazza majd.

A törvényből egyúttal kikerül a biomasszából készült energia fogalma, miután az része lesz a megújuló forrásból származó villanyáramnak.

Leghosszabban az atomenergia törvényt módosítja a javaslat, ez azonban közvetlenül az erőműveket és a tárolókat érinti. A javaslat a 2011-es uniós irányelvet vezeti át a magyar törvénybe, bár alapvető módosításra nincs szükség.

Bekerül a magyar törvénybe a három alapvető uniós alapelv, így annak kimondása, hogy az államok maguk felelnek a területükön keletkezett radioaktív hulladékért, a nemzeti atomprogramokat az állam köteles garantálni, illetve a felügyelő hatóságnak függetlennek kell lennie a radioaktív hulladék felhasználása terén érintett bármely szervtől. Ezek részleteit viszont a törvényjavaslat maga tartalmazza.

Kiegészítésként került be az atomtörvénybe az, hogy az atomerőműnek alkohol- és drogpolitikát kell kidolgoznia, és gondoskodnia kell annak az ellenőrzéséről.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ