ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Nem riadtunk vissza a változtatástól

Megértettük, amit a tavalyi béremelésből kimaradt dolgozók mondtak, és kevesebb mint egy éven belül megtaláltuk a megoldást a problémájukra – hangsúlyozta Szócska Miklós a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Az egészségügyért felelős államtitkár rámutatott, az ágazati béremelést folytatják, és a népegészségügyi mozgósítás részeként számos programmal készülnek.
Létrehozva: 2013. május 18., 10:40
nyomtat küld

– Ez a hét az egészségügyről szólt, hétfői bejelentése alapján újabb átfogó béremelést hajtanak végre az ágazatban. Hogy állunk most az uniós átlaghoz viszonyítva?

– Ha szűkebb környezetünket vesszük, akkor Közép-Európában Magyarország az egyetlen, ahol egészségügyi béremelés történt, és erre nem szégyen büszkének lenni. Az biztos, az uniós átlaghoz képest még van dolgunk, de nem ehhez kell hasonlítani a magyar számokat. A legfontosabb, hogy az orvosoknál, a rezidenseknél és az ápolóknál elérjük azt a pontot, amikor már meg sem fordul a fejükben, hogy a szakmai tapasztalatszerzéstől eltekintve külföldre menjenek, és vendégmunkásnak álljanak. Ahogyan tavaly, most is közel 95 ezer egészségügyi dolgozó érezheti, hogy a bérfejlesztés kiemelkedő fontosságú a kormány és az ágazati vezetés számára, tehát látják, hogy a folyamat megindult. Tény, hogy még nem tudunk ír- vagy svédországi fizetést adni nekik, tíz hónap alatt azonban már két komoly lépést is tettünk, és ezt a jövőben is folytatnunk kell. Így például az alapellátás finanszírozásának emelésére megvannak a források, a terület szakmai programjának egyeztetése még zajlik.
 
– A nyugati bérektől azonban még messze vannak.

– Azt látjuk, hogy már a tavalyi ösztöndíjakkal és a béremelésekkel is sikerült tennünk azért, hogy mára érezhetően többen lépjenek be a rezidensképzési rendszerbe. Emellett számszerűen igazolható, hogy a külföldi munkavállaláshoz igazolást kérők között csökkent a szakvizsga nélküli fiatalok aránya, vagyis ezek a fiatalok vállalják, hogy teljesítik az ösztöndíj feltételeit, tehát hosszabb távon itthon maradnak. Megjegyzem, nem csak a pénz számít.
 
– Mire gondol?

– Fontos kérdés, hogy a szakorvosjelöltek útját miként egyengetik, milyen egy adott intézményben a szervezeti kultúra, a vezetői munka. Az, hogy a rezidenst engedik szakmai lehetőséghez jutni, klinikai kutatásokba vonják be, izgalmas munkakörülményeket teremtenek neki, legalább annyira számít, mint a pénz. Én tudok olyan osztályokról, ahol az elmúlt öt évben „csupán” négy-öt embert vesztettek a több tucatból, mert egy nagyon jó hangulatú helyen dolgoznak, és a vezető odafigyel a dolgozókra. Ha ezeket a fiatalokat itthon tartjuk, akkor felmenő rendszerben fel fogják töltetni az állásokat. Ezen a fronton a rezidensszövetség is együttműködik velünk, tehát elmondhatjuk, hogy jó úton járunk.

A teljes interjú a Magyar Nemzet 2013. május 18-i számában olvasható.

 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések