ajánlott oldalak

A jog elsőbbsége és a különbözőség tiszteletben tartása

Az európai integráció folyamata mindig a jog elsőbbségén és a különbözőség tiszteletben tartásán alapult, és ha ideológiai szempontok fognak előtérbe kerülni, az mindannyiunk számára problematikus lesz - jelentette ki Martonyi János a Rzeczpospolita című lengyel konzervatív lapnak adott interjúban.
Létrehozva: 2013. május 21., 12:01
nyomtat küld

A magyar külügyminiszter, aki részt vett a visegrádi négyek (V4) külügyminisztereinek hét végi krakkói találkozóján, úgy vélekedett, hogy minden problémát a közös jogok szem előtt tartásával és egyedül a tények figyelembevételével kell megoldani. Martonyi annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a magyar alaptörvény módosítása ügyében az EU-val fennálló vitában hamarosan sikerül megfelelő megoldást találni.

A lengyel-magyar kapcsolatok szerinte hosszú idő óta jelenleg a legjobbak. Ezt bizonyítja egyebek között az új diplomáciai képviseletek megnyitása is. Magyarország tiszteletbeli konzulátust nyitott Bydgoszczban, és hamarosan újranyitja a korábbi kormány által bezárt krakkói főkonzulátust is. Lengyelország Magyarország számára nagyon fontos partner, nagy ország, nem elegendő egyetlen magyar diplomáciai képviselet Varsóban - húzta alá a külügyminiszter.

A regionális együttműködés Budapest szempontjából legfontosabb területei között Martonyi a keleti partnerséget, az energiabiztonságot, a regionális infrastruktúra fejlesztését és a foglalkoztatáspolitikát nevezte meg. Emellett a V4-ek közösen lépnek fel uniós fórumokon, például az uniós költségvetésről szóló vitában. Martonyi különösen sikeresnek minősítette a Visegrádi Alap működését, amelyet az is bizonyít, hogy költségvetése 2000. évi alapítása óta félmillió euróról 7 millió euróra emelkedett.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ