ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Régi bűnnek messzire ér az árnyéka

Állami légiszállító flotta megteremtésén dolgozik a kormány. A flotta előreláthatóan háromtagú lesz, és pótolja majd a hamarosan kiöregedő An–26-os „Ancsákat” – mondta a Magyar Hírlapnak Hende Csaba. A honvédelmi miniszter szerint nemzeti érdekről van szó, „képzeljünk el egy, a líbiaihoz hasonló konfliktust, amikor honfitársainkat az utolsó pillanatban mentették ki egy Malév-géppel. Ma csak a szállítógépeket tudnánk bevetni ilyen célra, ráadásul a NATO-ra nem alapozhatunk, mert a tagállamoknak a saját polgáraik biztonsága az elsődleges.”
Létrehozva: 2013. május 27., 09:49
nyomtat küld

– Hogyan áll a költségvetés?

– A kabinet azt vállalta, hogy a 2013–15 között szinten tartja a büdzsénket, ám kiderült, nem annyit adott, amennyit ígért – hanem hétmilliárd forinttal többet. Ez pedig tekintélyes növekmény, hiszen a teljes költségvetésünk mintegy 3,5 százaléka. Ráadásul 2016-tól 2023-ig évente a GDP 0,1 százalékával több pénzt kap a honvédség. Eddig megtett és várható lépéseinket annak fényében kell értékelni, hogy a NATO-tagállamok hadseregeiben mindenütt folyamatos a megszorítás, a pénzelvonás, a nyesegetés.

– Mekkora pluszt jelent mindez?

– Ha a GDP-adatok stimmelnek, akkor a teljes növekményből mintegy 800 milliárd forintot fejlesztésre szeretnénk fordítani.

– Ez elég?

– Sajnos nem. Ebből képtelenség újra felszerelni a honvédséget, ám 2023-ra a legalapvetőbb „szolgáltatásainkat” rendbe tudjuk tenni. Ha szabad egy metaforát használni, akkor a honvédelem rendszere egy olyan házhoz fog hasonlítani, ahol tető alatt áll az épület, talán már láthatjuk a beszerelt nyílászárókat, de a csempét, fűtést és egyéb dolgokat még hiába keressük. Egyet azonban garantálhatok, az otthon olyan lesz, ahol nem kell kicserélni az alapokat, az ajtókat-ablakokat, arrább tenni a közfalakat.

– Erre korábban nem gondoltak?

– A minket megelőző nyolc esztendő legkeservesebb tapasztalata a teljes koncepciótlanság volt. Az akkori vezetés a könnyebb ellenállás irányába haladva folyamatosan alakulatokat számolt föl, több esetben előfordult, hogy az egyik évben felújították, majd a másik évben bezárták ugyanazt a laktanyát. Egész fegyvernemi kultúrák tűntek el a süllyesztőben.

– Mennyi honvéd tűnt el a rendszerből?

– Ha a 2004-es állapotokat vesszük alapul, úgy tízezerre becsülöm a veszteséget. Igaz, előtte hadkötelezettség volt, de az más létszámot jelentett.

– Ma mennyi katona védi az országot?

– Az Országgyűlés huszonháromezer katonát engedélyezett nekünk, de költségvetési okokból jelenleg négyezerrel kevesebben szolgálnak.

– A sorkötelezettség bevezetése nem vetődött föl?

– Nem tervezzük, és az alaptörvény sem számol békeidejű hadkötelezettséggel. Visszatérve a létszámra, 2014-ig szeretnénk még háromezer–háromezer-ötszáz önkéntes tartalékost toborozni. Utóbbiakból a parlament összesen nyolcezer embert engedélyezett. Időarányosan jól állunk, s ha minden jól megy, 2014 végére kitöltjük a kereteket.

– Visszakanyarodva a haderőfejlesztésre, s elfeledve egy pillanatra a helikopter képesség sürgető megújításának igényét, melyek a legfontosabb feladatok?

– A Magyar Honvédség legutóbb a hetvenes-nyolcvanas években szerzett be nagy mennyiségben modern harci eszközöket. Ezek a berendezések szó szerint elérkeztek hadi használhatóságuk végső határára, így cseréjük az ország biztonságának szempontjából is elengedhetetlen. Baj, hogy egyformán említhetjük a teherautókat, a tüzérségi eszközöket vagy a radarokat.

– A radarokat? Hiszen alig egy év múlva adják át az új, háromdimenziós lokátort Medinán.

– Igen, hiszen a most működő szovjet technika a 20. század műszaki színvonalán áll, s bár napi szintű problémánk nincs vele, de másfél-két éven belül komoly gondok várhatók a fenntartásában, az alkatrész-utánpótlásban. Egyébként, ha már itt tartunk, mindenképp illik elmondani, mi voltunk azok, akik nyolc év szerencsétlenkedés után sikerrel leltünk megfelelő helyet az új, több mint kilencven százalékban a NATO által finanszírozott lokátorállomásnak.

– Ami ön szerint sem a legideálisabb helyszín.

– Ez kétségtelenül igaz, de még mindig messze jobb, mint ha teljesen nyitott maradna az égboltunk a déli irányban. A két kiegészítő lokátor Kupon és Jután betölti a rést, így minden magyar állampolgár nyugodtan alhat. S itt visszautalnék a honvédség „felszerszámozására”, hiszen ennek érdekében született a hazai hadiipart felfuttatni szándékozó Hadik-terv. Mellyel koránt sem mellékesen nem csak az érdekelt vállalatok, hanem az egész nemzetgazdaság jól jár.

– A radarok tudvalevőleg jól teljesítenek. A Gripenek szintúgy, hiszen évente több alkalommal fognak el jelzés nélküli repülőgépeket. Ám mi történik, ha valaki nem reagál a figyelmeztetésre, s tovább halad ismeretlen célja felé? Ilyenkor lelőhető?

– A tűzparancsot rigorózus követelmények alapján adják ki, s több feltétel egymásra épülő bekövetkezése kell hozzá. Ez azonban gyorsan megy, fürgébben, mint bárki gondolná. Erről szól egy katonai szervezet.

– Az égen maradva: elegendő a jelenleg szolgálatban álló tizennégy Gripen vadászgép?

– A felelet kettős. Ha csak a vadászokat nézzük, elég – ha a szállítókapacitást és a forgószárnyasokat is odavesszük az „égi” csoportba, már messze járunk az ideálistól. Épp ezért szükséges egy állami légi szállító flotta fölállítása.

– Mármint egy új Malévot gründolnak?

– Nem, sokkal inkább egy olyan, előreláthatóan háromtagú szállítóflottában gondolkodunk, amely képes kiváltani a hamarosan kiöregedő An–26-os „Ancsákat.” Nemzeti érdekünk diktálta lépésről van szó. Képzeljünk el egy, a líbiaihoz hasonló konfliktushelyzetet, amikor honfitársainkat szó szerint az utolsó pillanatban mentettük ki egy Malév-géppel. Ma a katonai „Ancsákon” kívül semmit nem tudnánk bevetni efféle célra. Ha lesz ilyen parkunk, nem szorulunk másra, legyen szó egy szimpla utazási iroda csődjéről, netán krízis előtt álló országról.

– A NATO ilyenkor nem segít?

– Erre nem alapozhatunk, hiszen minden tagállamnak a saját polgárai biztonsága az elsődleges. Ha azt letudták, jöhet a többi feladat. Azaz mi önálló légiflotta nélkül biztos háttérbe szorulnánk.

– És a helikopterek?

– Nekem óriási öröm és megnyugvás, hogy négypárti egyetértés alakult ki a helikopter- és repülőgép-beszerzésről. A helikopterbeszerzések menetrendjét úgy határoztuk meg, hogy a HM szakértői munkacsoportja a honvédség és az ország szükségletei, igényei alapján őszig kialakítja a követelményrendszert, és elkészíti a tenderkiírást, amelyet szintén négypárti egyeztetésen vitatunk majd meg. Ezután úgy írjuk ki az európai uniós közbeszerzési eljárást, hogy a potenciális ajánlattevőknek a jövő évi választások előtt kell benyújtani ajánlatukat. Így az új kormány haladéktalanul dönthet a beszerzés kérdésében. A repülőgép-beszerzésre mintegy ötmilliárd, a helikopterbeszerzésre pedig százmilliárd forintos költséggel kalkulálnak. A pénzügyi lehetőségek függvényében a repülőkről akár már 2013-ban döntés születhet. A legutóbbi egyeztetés azt mutatja számomra, hogy a honvédelmet valóban pártok felett álló össznemzeti ügynek tekintik az Országgyűlésben. Mindenki belátta, szükség van a 21. századi kihívásoknak megfelelő, modern helikopterekből álló flottára, amely hosszú távon gazdaságosan üzemeltethető, egyaránt alkalmas országvédelmi és szövetségi, valamint katasztrófavédelmi, terrorelhárítási, légi rendészeti és más nemzetgazdasági feladatok kiszolgálására.

– Mi történik, ha a legkedvezőbb ajánlatot egy orosz cég nyújtja be?

– Szerintem felesleges ennyire előre szaladni, várjuk meg a tenderkiírást.

– Megkerülhetetlen a tábornok-ügy. Elégedett a bíróság döntésével?

– Néhány dolgot nem árt tisztázni: ez a büntetőeljárás az elődöm, Szekeres Imre feljelentésére indult, egy tettenéréssel. Volt olyan vádlott, aki az egész eljárás alatt mindvégig beismerésben – nyomatékkal ismétlem, beismerésben – volt, ennek ellenére első fokon mindenkit felmentettek. Nem tisztem, hogy minősítsem a bíróság határozatát. Az ügyészség jogorvoslattal élt, így ennek az esetnek még nem került pont a végére, és természetesen mi sem hagyjuk annyiban polgári jogi igényünket, és azt minden törvényes úton érvényesíteni kívánjuk.

(Stefka István, Lázin Miklós András - Magyar Hírlap)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések