ajánlott oldalak

Kritikus helyzetre készülnek Bátán

A Duna Tolna megyei szakaszán elsősorban a nyílt ártéri területeken kell védekezni az árvíz ellen, Bátán kritikus helyzetre lehet számítani - mondták vízügyi és katasztrófavédelmi szakemberek pénteken Szekszárdon, sajtótájékoztatón.
Létrehozva: 2013. június 7., 11:43
nyomtat küld

A község ártéren fekvő részéből nagy valószínűséggel 53 embert kell kitelepíteni a napokban - közölte Wéber Antal, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.

Mint mondta, lakóházakat védő ideiglenes gát megerősítését vasárnapig kell befejezni, a munka során mintegy 60-70 centiméterrel emelik meg a védmű magasságát.

Elmondta: csütörtökön 233-an dolgoztak a folyó Tolna megyei szakaszán zajló megelőző védekezésben, Bátán jelenleg is folyamatos a védekezés; eddig 5760 homokzsákot használtak fel a védművek megerősítésére.

Szólt arról is, hogy az igazgatóság számít önkéntesek munkájára és felajánlásokra. Elsősorban olyan adományokat várnak, amelyekkel a lakosság esetleg károsodó ingóságait pótolhatják - tette hozzá.

Tóth Ferenc Tolna megyei kormánymegbízott hangsúlyozta: a paksi atomerőművet nem veszélyezteti az árvíz, mivel az erőmű természetes magaslaton áll, és a gátrendszer az eddig mért legmagasabb vízszint felett egy méterrel is teljes védelmet nyújt.

Hozzátette: a Tolna megyei védelmi bizottság a Gemencből az áradás elől menekülő vadállomány védelme érdekében sebesség- és forgalomkorlátozást rendelt az 55-ös úton Baja és Pörböly között.

Tóth Sándor, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese arról számolt be, hogy az árhullám várhatóan hétfőn ér Dunaföldvárra, és az eddigi legnagyobb vízállást körülbelül 30 centiméterrel meghaladó vízszinten tetőzik a Tolna megyei szakaszon. A Duna kiépített védelmi vonala Tolna megyében a legnagyobb vízállásnál egy méterrel magasabb, így biztosan nem kell homokzsákokkal védekezni - tette hozzá.

Báta mellett Bölcskén egy lakóházat kell ideiglenes gáttal védeni az árvíztől, Pakson pedig várhatóan a csapadékvizet kell szivattyúzni majd a gát szintje alatt lévő területekről - tette hozzá.

A vízügyi szakember kitért arra is, hogy a védművek megerősítését célzó Duna-projekt kivitelezését az áradás idejére felfüggesztették, megbontott, nyitott töltés jelenleg sehol nincs.

A korábban becsültnél elhúzódóbb lesz az árhullám Tolnában, ahol naponta mintegy fél méterrel emelkedik a folyó vízszintje - közölte.

Paksnál, ahol 2006-ban 872 centiméterrel tetőzött a Duna, és most 900 centiméteres vízszintre számítanak, péntek reggel 710 centimétert mértek.

A Sió-árvízkapunál, ahol a 2006-os, 1227 centiméteres vízszintet 33 centivel meghaladó tetőzést várnak, péntek reggel 1090 centiméter volt a folyó vízszintje.

A Duna Tolna megyei szakaszán jelenleg másodfokú árvízvédelmi készültség van, ami azt jelenti, hogy folyamatos figyelő, jelentő szolgálatot látnak el, és felkészülnek a védekezésre.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ