ajánlott oldalak

Budapesten 850 centiméter a Duna vízállása

A szombat reggel 9 órás adatok alapján Budapesten 850 centiméteres a Duna vízállása, az elmúlt 12 órában az előrejelzésnek megfelelően 25 centimétert emelkedett a vízszint - közölte az MTI-vel Budapest Főváros Védelmi Bizottsága, amely szerint a folyó hétfőn, várhatóan 895 centiméteren tetőzik a fővárosban.
Létrehozva: 2013. június 8., 11:00
nyomtat küld

Közleményükben azt írták: az elmúlt 12 órában a főváros kiemelt helyszínein továbbra is folyamatosan és tervszerűen zajlottak az árvíz elleni védekezési munkálatok, rendkívüli esemény nem történt. Hozzátették: továbbra is megerősített szolgálatban, állandó felügyelet mellett folyik a gátak őrzése és védése. A védekezésben eddig több mint 8000 fő vett részt, közülük 1600 fő önkéntes. A Fővárosi Vízművek tájékoztatása szerint Budapesten a vezetékes ivóvíz továbbra is biztonsággal fogyasztható - írta a védelmi bizottság a közleményében.

A Római-parton több mint 300 ember vesz részt a szombati árvízi védekezésben. Kétszázan a fővédvonalat erősítik meg, mintegy százan pedig a terület hermetikus zárásáról gondoskodnak. A védelmi bizottság kéri a lakosokat, hogy a lezárt területek közvetlen közelében ne nehezítsék a szakemberek munkáját, és lehetőség szerint kerüljék el a helyszínt. Pénteken a védmű agyaggal történő megtámasztásának munkálatai zajlottak, amelyek az esti órákra befejeződtek. Szombaton a gátkorona további rézsűtámasztást kap.

A védelmi bizottság emlékeztetett: a hatóságok korábban már minden elöntéssel veszélyeztetett területen élővel személyesen felvették a kapcsolatot, és rögzítették közvetlen elérhetőségeiket, annak érdekében, hogy ha az árvízi veszélyhelyzet miatt a főváros területén bárkinek el kell hagynia lakóhelyét, akkor soron kívül értesíthetőek legyenek.

A Bem rakparton parkolási tilalmat rendeltek el, pénteken 12 órától a szentendrei HÉV vonalán a vonatok a Margit híd megállótól indulnak, az M2-es metró szombat üzemkezdéstől megállás nélkül áthalad a Batthyány téri megállón.

Az önkéntes polgárőrök vízen is teljesítenek járőrszolgálatot, biztosítják az ingatlanok vagyonvédelmét. Pénteken 21 órakor a Római parton, az ártérben a Budapesti Elektromos Művek az áramszolgáltatást a veszélyeztetett időszakra, ideiglenesen megszüntette.

Azt írták: a kitelepítettek összlétszáma 188, ebből 38 ember a III. kerületből, 40 a IV. kerületből, 97 a XIII. kerületből, két ember a IX. kerületből, 11 pedig a XXI. kerületből kényszerült otthona elhagyására.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ