ajánlott oldalak

Fővárosi Védelmi Bizottság: biztosan állnak a gátak Budapesten

Biztosan állnak a gátak Budapesten, vasárnapra virradóra sem a Római-partról, sem a Margitszigetről nem érkezett jelentés a nyúlgát hibájáról, megrongálódásról - közölte a Fővárosi Védelmi Bizottság vasárnap az MTI-vel. A Duna vízszintje már mindkét területen elérte a homokzsákokból rakott védvonalat.
Létrehozva: 2013. június 9., 11:06
nyomtat küld

A fővárosban az éjjel 976-an teljesítettek szolgálatot, köztük tűzoltók, rendőrök, katonák, polgárőrök, illetve a Fővárosi Csatornázási Művek szakemberei. A margitszigeti, több mint 4000 méter hosszú és a római-parti 3600 méter hosszú árvízi védvonalat állandó járőrszolgálattal, méterről méterre ellenőrzik - áll a közleményben. Hozzáteszik, hogy csurgások, szivárgások előfordultak a mentett oldalon, de ezek nem veszélyeztetik a gát műszaki állapotát.

Az elmúlt 12 órában a főváros kiemelt helyszínein továbbra is folyamatosak és tervszerűek az árvíz elleni védekezési munkálatok - hangsúlyozzák. A Duna fővárosi szakaszán reggel nyolc órakor a vízállás 884 centiméter volt - az elmúlt 12 órában 17 centiméterrel nőtt. Az előrejelzésnek megfelelően a vízszint folyamatosan emelkedik, tetőzése vasárnap 18 és 24 óra között várható, minden eddigi vízszintet meghaladóan, 895 centiméternél.

A közlés szerint a védekezés építési munkái száz százalékban elkészültek, a védművek hibájáról, megrongálódásáról nem kaptak információt. A korábbi védekezési helyszíneken a gátak ellenőrzése rendszeres, folyamatos. Az I., II. és az V. kerület egyes részeit érintő, szombaton délután hirtelen lezúdult csapadék következtében kialakult veszélyhelyzetet a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság beavatkozó egységei elhárították - írják.

Az I. és II. kerület Bem rakpart, Batthyány tér és Margit híd közötti, Budapesti Közlekedési Központ által lezárt szakaszokon elrendelték az épületek védelmét. E szerint az épületek Duna felőli homlokzatán, a terepcsatlakozási szint alatt lévő nyílászárókat homokzsákkal kell zárni, a terepcsatlakozási szint alatti helyiségekben szüneteltetni kell a szolgáltató tevékenységet, és tilos azokban tartózkodni. Gondoskodni kell továbbá az épületrészek áramtalanításáról és a lezárt területen parkoló autók elszállításáról - áll a közleményben.

Eddig 215 embert kellett kitelepíteni, közülük 46-ot a III., negyvenet a IV., 97-et a XIII., kettőt a IX., harmincat pedig a XXI. kerületből.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ