ajánlott oldalak

Több mint négyszázan védekeznek Bátán

Több mint négyszázan, túlnyomórészt önkéntesek dolgoznak Bátán az ideiglenes védmű megerősítésén, a Tolna megyei településen eddig húsz ember hagyta el az otthonát a Dunán közelgő árhullám miatt - közölték a védekezés irányítói vasárnap Bátán, sajtótájékoztatón.
Létrehozva: 2013. június 9., 12:54
nyomtat küld

László-Varga Zsuzsanna, a Tolna Megyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta: jelenleg 439 ember dolgozik a 2500 méteres ideiglenes gát megerősítésén és magasításán, a bátai lakosság mellett kormánytisztviselők, rendőrök, büntetés-végrehajtási dolgozók, egyházak önkéntesei, a szekszárdi és a megyei önkormányzat munkatársai is segítenek a védekezésben.

A község ártéri részében 90-100 lakóház van veszélyben, a Bercsényi utcában 8-10 ház különösen veszélyeztetett - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint eddig 45 800 homokzsákot helyeztek el a gátakon, vasárnap reggel hat óra óta több mint hétezer homokzsákot töltöttek fel és építettek be a védműbe.

A főigazgató azt is elmondta, hogy a gemenci vadállomány védelme érdekében vasárnap 14 órakor lezárják az 55-ös utat Pörböly és Baja között. Reggel hattól este nyolc óráig óránként rendőri felvezetéssel halad majd a forgalom, este nyolc és reggel hat óra között teljes útzár lesz.

Tóth Sándor, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese arról számolt be, hogy az Országos Vízrajzi Szolgálat friss előrejelzése szerint a korábban jelzett 760 centiméternél 16 centiméterrel magasabban szinten tetőzik a Duna Bátánál, nyolc centiméteres hibahatárral számolva várhatóan 786 centiméter lesz a legmagasabb vízállás. Ez 45 centiméterrel haladhatja meg a 2002-es dunai árvíz idején mért, eddigi legnagyobb, 741 centiméteres vízállást. A községnél vasárnap reggel 690 centiméter volt a Duna vízállása.

Kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy az eddigi előrejelzésekkel szemben egy nappal korábban várható a tetőzés. Mint mondta, az ideiglenes védmű megerősítése és magasítása 80-85 százalékban készen van.

Wéber Antal, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója közölte: az országos katasztrófavédelmi főigazgató döntése alapján hatvan hivatásos tűzoltóval erősítik meg a Tolna megyei állományt, ők kétszer harmincfős váltásban vesznek majd részt a védekezésben.

Arra kérte a további önkénteseket, hogy előzetes regisztráció után jelentkezzenek munkára, és csak akkor menjenek, ha a katasztrófavédelem kéri. "Az sem jó, ha túl sokan vagyunk" - jegyezte meg.

Az igazgató elmondta, várhatóan szükség lesz a veszélyeztetett településrészen kitelepítésre, egyben arra kérte az érintett lakosságot, hogy kövessék a hatóságok iránymutatásait. Korábbi tájékoztatása szerint 53 ember él az árvíztől fenyegetett területen.

Huszárné Lukács Rozália (Fidesz-KDNP), az 1700 lakosú település polgármestere elmondta: eddig öt lakóházból húsz ember hagyta el önként az otthonát, egy részük hozzátartozókhoz költözött, másokat a község sportcsarnokában helyeztek el.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ