ajánlott oldalak

Rogán: Szükség van a veszélyhelyzet meghosszabbítására

Ha hétfőn reggel megérkezik a parlamenthez a kormánynak az árvízvédelmi veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló javaslata, akkor a Fidesz-frakció a házbizottság ülésén kezdeményezni fogja, hogy azt soron kívüli tárgyalja meg a Ház - mondta az Árvízvédelmi Rádiónak (Árvíz FM) vasárnap Rogán Antal, a kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője.
Létrehozva: 2013. június 9., 21:19 | Utoljára frissítve: 2013. június 9., 21:21
nyomtat küld

Orbán Viktor miniszterelnök Esztergomban jelentette be, hogy a parlament meghosszabbítja a dunai árvíz miatt kihirdetett veszélyhelyzetet. A kormányfő szavai szerint a budapesti árvíz levonulásához hét-nyolc napra lesz szükség, ami azt jelenti, hogy június 17-18-án apadhat 650 centiméter alá a Duna vízszintje, és hagyhatja el a víz a rakpartokat.

Orbán Viktor azt is elmondta, egyeztetett Rogán Antallal, hogy a veszélyhelyzet-meghosszabbításhoz szükséges parlamenti döntést készítsék elő, és azt hétfőn hagyja jóvá az Országgyűlés. A keddi kormányülésen pedig döntenek arról, hogy a Budapest alatti folyószakaszokra kell-e veszélyhelyzetet kihirdetni - tette hozzá.

Rogán Antal a rádióinterjúban arról beszélt, hogy az árvízvédelmi készültséggel kapcsolatos veszélyhelyzet, amelyet a kormány Budapestre és a felett fekvő területekre meghirdetett, még hatályban van, és akár az egész jövő héten hatályban lehetne. Az viszont látszik, hogy az ár levonulása hosszabb ideig tart, mint azt korábban várták, ezért szükség van a veszélyhelyzet meghosszabbítására - tette hozzá.

A frakcióvezető kitért arra, hogy a miniszterelnök bejelentését követően felvette a kapcsolatot Pintér Sándor belügyminiszterrel, mert a meghosszabbítást a kormánynak kell kezdeményeznie a parlamentnél.

A veszélyhelyzet meghosszabbítása lehetővé teszi, hogy továbbra is zavartalanul, a lehető legmagasabb készültség mellett folyjanak az árvíz elhárításához kapcsolódó, illetve az utómunkálatok - hangsúlyozta.

Ahhoz, hogy a Budapest alatti folyószakaszra is kiterjesszék a veszélyhelyzetet, a kormány döntésére van szükség - mondta Rogán Antal, megjegyezve: egyelőre nem látja tisztán, hogy a kabinet hétfőig össze tud-e ülni és lesz-e módja meghozni ezt a döntést. Elképzelhetőnek tartotta, hogy - ha a kormány esetleg kedden dönt - a parlament a pénteki vagy a jövő hétfői ülésén foglalkozik ezzel a kérdéssel.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ