ajánlott oldalak

Legalább egy hétig maradnak a közlekedési változások Budapesten

Körülbelül egy héttől tíz napig érvényben maradnak a dunai árvíz miatt elrendelt közlekedési változások Budapesten - jelentette be Tarlós István főpolgármester hétfőn az InfoRádió Aréna című műsorában.
Létrehozva: 2013. június 10., 20:37 | Utoljára frissítve: 2013. június 11., 14:41
nyomtat küld

Tájékoztatása szerint a jelentős forgalmi változások, elterelések, egy-, illetve kétirányúsított utcák mellett 35 helyszínen kellett áthangolni a lámpás csomópontokat. A főpolgármester szavai szerint a nagy zápor és az erős szél "nem használ az ideiglenes védműveknek, de emberi számítás szerint" a város védhető. Kitért arra is, hogy a legtöbb védműszakadás apadási fázisban szokott bekövetkezni, de ennek jeleit sehol sem tapasztalják.

Biztosítottak a közösségi közlekedés működési forrásai

A főpolgármester szerint maradéktalanul biztosítottak a fővárosi közösségi közlekedés működési forrásai idénre. Tarlós István hétfőn az InfoRádió Aréna című műsorában közölte: arról állapodott meg a Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztériummal és Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkárral, hogy a költségvetési törvényben a közösségi közlekedésre eleve biztosított 10 milliárd forintos támogatást  júniusban megkapják. A városvezető hozzátette: a főváros a feladatra további hétmilliárdot kap július 15-éig, és még hétmilliárdot augusztus 15-éig. A közösségi közlekedés hosszú távú finanszírozásának mikéntjét a ciklus végéig rendezik - jegyezte meg Tarlós István.

Egyre bizonyosabb, hogy a mobilgát megépítendő

A főpolgármester szerint Budapest továbbra is védhető az árvíztől, most már csak a viharok okozhatnak gondot. Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában azt kérte, aki tudja, használja a BKV járműveit. Most már leginkább a nagy viharok és az erős szél árthat az árvízi védekezésnek, de a fővárosi védművek nincsenek veszélyben - mondta a főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorában. Tarlós István szerint a Budapest védhető, a város legkritikusabb pontja a Bem tér, a Batthyányi tér és a Margit híd környéke.

A csepeli szennyvíztisztítóról azt mondta, hogy a Duna nem veszélyezteti a telepet, ehhez a hétvégi rekord vízállásnál jóval magasabb vízszint kellett volna. Mintegy 9112 centiméteres vízmagasságig védett a terület. A főpolgármester beszélt arról is, hogy a Margitszigetet továbbra is sikeresen védik a fővárosi cégek munkatársai. A tengeri kígyó jól működik, ráadásul 500 ezer homokzsák van a szigeten - tette hozzá. Kiemelte, hogy a fővárosi közlekedési változások legalább egy hétig érvényben lesznek. Tarlós István mindenkit, arra kért, hogy aki tudja, használja a BKV járműveit. Akik vidékről jönnek be Budapestre, lehetőleg azok se kocsival jöjjenek - kérte a városvezető.

Szeptemberben dönthet a főváros a római-parti védmű megépítéséről - mondta a főpolgármester. Tarlós István szerint az elmúlt napok tapasztalatai alapján egyre bizonyosabb, hogy a mobilgát megépítendő, de az alapozást, vonalvezetést még át lehet gondolni. A közgyűlés döntése után indul az engedélyeztetési eljárás, így a főpolgármester úgy becsüli, hogy az építkezés várhatóan tavasszal kezdődhet, a védmű pedig 2015-re készülhet el.

Tarlós István arról is beszélt, hogy felülvizsgálják az összes budapesti szakaszt, különösen a Királyok útja-Nánási út vonalán és a Margit híd környékén.

(MTI-fidesz.hu, inforadio.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ