ajánlott oldalak

Tovább erősödik a szabad mozgást jelentő legfontosabb uniós vívmány

Gál Kinga fideszes EP-képviselő üdvözölte az EP keddi plenáris vitájában, hogy sikerült megerősíteni az Unió leginkább kézzelfogható vívmányát, a személyek akadálytalan mozgását jelentő schengeni rendszert. A Bel- és Igazságügyi szakbizottság néppárti alelnöke beszédében az elért eredmények közül külön kiemelte annak fontosságát, hogy a schengeni értékelési mechanizmus alkalmazásakor a jövőben nem lehet különbséget tenni a  tagállamok között.
Létrehozva: 2013. június 11., 21:39
nyomtat küld

A schengeni értékelési mechanizmus hatékonyságának javítása, illetve a schengeni kormányzás további erősítése pozitív és mindenképpen támogatandó. "A polgárok számára egyértelmű előnyöket jelentő vívmány megerősödött, hiszen csakis rendkívüli helyzetben, komoly indok esetében vezetheti be egy adott tagállam a határellenőrzést, ha polgárainak biztonsága ezt megkívánja. Ugyanakkor arra is lehetőség nyílik, hogy a Bizottság aktívan lépjen fel, ha adott külső határokon egy tagállam nem tudja teljesíteni az elvárt feltételeket" - mondta el Gál Kinga néppárti politikus.

Az ún. "schengeni kettős mérce" megszüntetése érdekében elért eredmény kapcsán Gál Kinga úgy fogalmazott: "Fontos, hogy a mostani reformnak köszönhetően a schengeni értékelési mechanizmus alkalmazásakor nem lehet különbséget tenni az  uniós tagországok között. Ez azért is kiemelendő, mert ez hozzájárul a tagállamok közötti bizalom további növeléséhez - amelyre úgy érzem, nagy szükségünk van".

Háttér: A Schengeni-reform részét képezi a schengeni vívmányok alkalmazását ellenőrző értékelési mechanizmus módosítása, a schengeni határellenőrzési kódex és megállapodás módosítása, illetve a belső határokon történő határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról szóló dosszié. A több éve húzódó tárgyalások végére a szerdai napon tehet pontot az Európai Parlament, amennyiben megszavazza a három jelentést.

(EPP-HungarianPress)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ