ajánlott oldalak

Zsigó: Hosszan elnyúló tetőzésre kell készülni

Bajánál 990 centiméteres átlagos vízmagassággal szerda reggel óta tetőzik a Duna – mondta Zsigó Róbert (Fidesz), Baja polgármestere a homokzsákokkal körbevett Petőfi-szigeten tartott sajtótájékoztatón.
Létrehozva: 2013. június 12., 13:02 | Utoljára frissítve: 2013. június 12., 14:44
nyomtat küld

A vízmagasság óránként változik 986 és 991 centiméter között, amely azt jelzi, hogy hosszan elnyúló tetőzésre kell készülni – hangsúlyozta a polgármester. Zsigó Róbert elmondta, a szakemberek szerint szombat délutánra, illetve vasárnap reggelre csökkenhet a vízmagasság 900 centiméter alá.

Véleménye szerint a Petőfi-szigeten a szükséges erők és a szükséges eszközök rendelkezésre állnak a védekezéshez. A szigetet körbevevő ideiglenes védművön továbbra is több százan - katonák, tűzoltók, rendőrök – állnak készenlétben. „A tűzoltók száz fős figyelőszolgálatot szerveztek, váltásban, egyfolytában ellenőrzik a töltés állapotát” - tette hozzá.

Olyan csapatokat szerveztek, amelyek öt percen belül a sziget bármely pontjára el tudnak jutni, az autókra készített homokzsákokkal együtt – fogalmazott. Megköszönte a katonák, rendőrök és tűzoltók munkáját és a hétfőig a szigeten dolgozó önkéntesek segítségét. „Köszönet jár azoknak is, akik az árvízi védekezésen dolgozók ellátásáról gondoskodnak, mert a Karitász, a Máltai Szeretetszolgálat és az önkormányzat konyhájának a dolgozói is sokat tesznek azért, hogy mindenkinek meleg étel jusson” - mondta Zsigó Róbert.

A polgármester beszámolt arról, hogy az ideiglenes védművet tízezer köbméter homokból, valamint 700 ezer homokzsákból több ezer ember építette meg. Az elbontásakor is számítanak az önkéntesek segítségére – tette hozzá.

A katasztrófavédelem emberei az árvízveszély elmúltáig Baján maradnak

Farkasinszki Lóránt, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője az MTI-nek elmondta: a katasztrófavédelem emberei az árvízveszély elmúltáig Baján maradnak. Hozzátette, hogy már többen vannak készültségben, mint amennyi szakembernek ténylegesen dolgoznia kell.

Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke is a szigeten járt szerdán. Arról beszélt, hogy a Karitász és a Máltai Szeretetszolgálat eddig és ezt követően is segít az árvízi védekezés helyszínein. "Most is hoztunk vizet, felszerelést, sőt a rendbetételnél, takarításnál is segíteni fogunk" - tette hozzá. A Magyar Katolikus Püspöki Kar 50 millió forintot adott az árvízi védekezés támogatására, és folytatja a gyűjtést – ismertette a katolikus egyház eddig nyújtott pénzbeli segítségét Bábel Balázs.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ