ajánlott oldalak

Az árvízkárok mielőbbi bejelentését javasolja az agrárminiszter

Az árvízkárok mielőbbi bejelentését javasolja az agrárminiszter a károkat szenvedett mezőgazdasági termelőknek.
Létrehozva: 2013. június 13., 15:51
nyomtat küld

Fazekas Sándor az MTI-nek csütörtökön Balatonfüreden újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen azt mondta: az elöntések által okozott mezőgazdasági károkat a Kárenyhítési Alapból finanszírozzák majd, a gazdák mielőbb jelentsék be veszteségeiket az illetékes hatóságnak (Nébih). Az agrárgazdaságért felelős államtitkár csütörtökön Mohácson tájékoztatta az MTI-t arról: az agrártárca eddigi információi szerint több mint 10 ezer hektár mezőgazdasági területen károsított az árvíz, valamint az ezzel összefüggő talajvíz és a védekezés.

Czerván György megjegyezte, hogy az árvízzel borított terület nagy része szántó, kisebb része legelő. A 10 ezerből mintegy 3 ezer hektárt az árvíz mellékhatásaként jelentkező talajvíz öntött el, és 500 hektárt a védekezéshez használva letapostak. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az árvíz sújtotta mezőgazdasági területek és a károk felmérése még tart, pontos országos adatok csak akkor lesznek, ha a védekezés befejeződik. "A jelentések folyamatosan érkeznek a megyékből, az már most látszik, hogy Győr-Moson-Sopronban és Komárom-Esztergomban jelentős károk keletkeztek" - jegyezte meg Czerván György.

A 8,2 milliárd forint keretösszegű, a természeti, időjárási károk mérséklését célzó kárenyhítési alapból új jogcímként árvízi károk miatt is lehet pénzt igényelni. Hozzátette, emellett a védekezés során elszenvedett károk kifizetésére egyeztetések folynak a vis major alap felhasználásáról a Belügyminisztériummal, és forrás igényelhető az Európai Szolidaritási Alapból is. Utóbbi azonban mezőgazdasági károk enyhítésére nem, csak a védekezési károk megtérítésére és új védekező rendszerek kiépítésére költhető.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ