ajánlott oldalak

"Ez a következő nagy tabu, amit ledöntünk Józsefvárosban"

A józsefvárosi piac nemcsak a kerület, hanem egész Budapest közbiztonságát terheli – hangsúlyozta Kocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármestere vasárnapi sajtótájékoztatóján. Ugyanitt Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya és Demeter Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevetési főigazgatója arról beszélt, a hatóságok eszközei végesek, a terület problémáit nem lehet kizárólag azokkal kezelni.
Létrehozva: 2013. június 16., 12:27
nyomtat küld

A józsefvárosi Négy Tigris piac a hazai feketegazdaság melegágya - jelentette ki Kocsis Máté. Józsefváros polgármestere úgy fogalmazott, becslések szerint a piac évente mintegy 15 milliárdos adóbevétel kiesést okoz a magyar államnak, ráadásul nemcsak a kerület, hanem egész Budapest közbiztonságát terheli. Bűncselekményi gócpontként működik a piac – jegyezte meg.

A fideszes politikus bejelentette, a józsefvárosi piac üzemeltetője bérleti szerződésének felmondását kéri a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől és a MÁV Ingatlangazdálkodási Igazgatóságától. Hangsúlyozta, mindkét felet nyomatékosan kéri, hogy vegyék figyelembe a vonatkozó közbiztonsági, adóhatósági problémákat. A szerződéshez 150 napos felmondási idő kapcsolódik, így legkorábban öt hónap múlva zárhat be a Négy Tigris piac – jegyezte meg, hozzátéve: a kerület számára teljesen vállalhatatlan a piac működése. A bezárással összefüggésben elmondta, „ez a következő nagy tabu, amit ledöntünk Józsefvárosban”.

Kocsis Máté szólt arról is, az önkormányzat kedvező körülmények között bérbe adna üzlethelyiséget azoknak a tisztességesen, becsületesen dolgozó kereskedőknek, akik jelenleg a piacon kínálják olcsó, elérhető áru portékáikat. Amennyiben vállalják az árusok, hogy a magyar adó- és vámjogszabályok tiszteletben tartása mellett dolgoznak, az önkormányzat rendkívüli eljárás keretében, az adminisztratív terhek csökkentésével a rendelkezésükre bocsátja a helyiséget – szögezte le.

Szólt arról is, hogy 2012. május 18-án a kormány döntött a Nemzeti Közszolgálati Egyetem elhelyezéséről a Ludovika campuson; ez a fejlesztés a józsefvárosi Orczy parkot és környékét érinti. Mint mondta, az önkormányzat érvényesítette azon igényét, hogy ott a beruházást követően is legyen olyan zöldfelület, amit a kerület lakói is használhatnak, de emellett vannak fejlesztési elképzeléseik a józsefvárosi piac területével is. Erre vonatkozó terveink elkészültek, sport- és szabadidős parkot szeretnénk ott létrehozni, amely részben kiváltja, részben kiegészíti az Orczy park funkcióját- emelte ki.

A vásárlók sincsenek biztonságban

Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya elmondta, a józsefvárosi piacon az elmúlt hat hónapban körülbelül 200 olyan bűncselekmény jutott a rendőrség tudomására, amelyet a piacon vagy a környékén követtek el. Gyakori a leszámolásos bűncselekmény, a rablás, a garázdaság, a pénzhamisítás, a kábítószerrel való visszaélés, de a vásárlók sincsenek biztonságban, és sokszor feltörik a parkoló autókat is – sorolta. Mint mondta, rendkívül nehéz a tettenérés, mert amint megjelennek a hatóságok emberei, a „jól kiépített értesítési lánc elindul, és minden illegális tevékenységet azonnal befejeznek”. Mindennaposak az állampolgársági bejelentések, panaszok, mindenkit zavar a piac, illetve annak forgalma – fűzte hozzá. Hangsúlyozta, a rendőrség eszközei végesek, a piac problémáját nem lehet kizárólag azokkal kezelni.

Azonnal elindul a hírlánc

Demeter Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevetési főigazgatója arról tájékoztatott, bár napi rendszerességgel vannak ellenőrzések a piacon, „mégsem vezetnek túl nagy eredményre”, mert figyelik a járőrök mozgását, a megközelítési útvonalakat. Még viszonylag messze vagyunk, amikor már elindul a hírlánc – tette hozzá, megjegyezve azt is, munkájukat az is nehezíti, hogy a kereskedők már nem tartanak nagy tömegű árut a piacon.

Szólt arról is, évente 50 – 100 millió forint között van a Négy Tigris piacon lefoglalt áruk értéke.

(fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ