ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Hende: A katonák jelentették a fő erőt a gátakon

Az árvízi védekezés legválságosabb pontjain, például Győrújfalunál, Pilismaróton vagy Bátán a Magyar Honvédség katonái jelentették a fő erőt a gátakon, s "ez így van jól" - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter kedden az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén.


Létrehozva: 2013. június 18., 11:28 | Utoljára frissítve: 2013. június 18., 12:23
nyomtat küld

Hende Csaba beszámolójában felidézte Pintér Sándor belügyminiszternek egy héttel ezelőtt a parlamentben tett kijelentését is, miszerint a honvédségi szállítóhelikopterek nélkül a Szigetköz nem lett volna megvédhető. "Ez tény" - szögezte le Hende Csaba. A tárcavezető elmondta, hogy a Magyar Honvédség katasztrófavédelmi helyzetben való részvételét az ágazati katasztrófavédelmi terv határozza meg. Utalt arra, hogy már június 3-án 200 katonát igényeltek a Magyar Honvédségtől. Június 4-én a kormány kihirdette a veszélyhelyzetet, ekkor megkezdték a tartalékosok behívását, s másnap már be is vetették őket. Június 5-én már több mint háromezer katona dolgozott a gátakon.
   
Hozzátette, az értesített tartalékos állomány 92 százaléka az első informális értesítésre, az első telefonhívásra azonnal bevonult. Hende Csaba szerint megmutatkozott, hogy a honvédség tartalékos állománya nem látszólagos képesség, "hanem valóságos hadrafogható, vitéz, bátor magyar katonákról van szó", akik semmivel sem nyújtottak rosszabb teljesítményt, mint a hivatásos állomány tagjai. Arról is beszámolt, hogy volt egy tartalékos katona, aki a bázishelyén leittasodott. Őt azonnali hatállyal felmentették és szerződést bontottak vele.
   
A miniszter kiemelte: a tartalékos állomány révén most jóval nagyobb erőt, pontosan 1404 emberrel többet tudtak bevetni, mint a 2010-es árvíz idején, mivel akkor a valóságban nem volt tartalékos katonája a honvédségnek. A tartalékos katonákkal együtt 28 helyszínen mintegy kilencezer katonával segítették az árvízi védekezést. A fővárosban egy ezer emberből álló, bármikor mozgósítható tartalékállományt is állomásoztattak.
   
A tárcavezető beszámolójában szólt a honvédség által alkalmazott speciális eszközökről is, a helikopterekről, a lánctalpasokról, a csónakokról, illetve a most először katasztrófavédelmi feladatokra bevetett, pilóta nélküli repülőgépekről, amelyek légi felvételek készítésével állandóan összehasonlítható adatokat szolgáltattak az árvízi helyzet pillanatnyi állásáról, így nagy segítséget jelentettek a védekezésben. A miniszteri beszámolóra reagálva a bizottság valamennyi tagja elismerte és megköszönte a katonák helytállását.
   
Kocsis Máté, a bizottság fideszes elnöke kiemelte, hogy a honvédek a civilekkel szoros együttműködésben dolgoztak együtt. Közölte: az árvízi védekezésben "elévülhetetlen érdemeket szerzett a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség", s bebizonyosodott, hogy ütőképes és cselekvőképes kormánya és honvédsége van Magyarországnak.

 

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések