ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Az árvíz is téma volt az uniós környezetvédelmi miniszterek tanácskozásán

Az elmúlt hetekben Németországban, Csehországban és Magyarországon levonult hatalmas árvíz is téma volt az uniós országok környezetvédelmi minisztereinek keddi luxembourgi tanácskozásán.   
Létrehozva: 2013. június 18., 18:16
nyomtat küld

 A megbeszélésen Magyarországot Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelmi ügyekért felelős helyettes államtitkára képviselte. Hozzászólásában elmondta, hogy a Duna magyarországi szakaszán a vízügytörténet legnagyobb regisztrált árvize ellen kellett védekezni. A magyar vízügyi és katasztrófavédelmi szakemberek, valamint a védekezésben résztvevő nagy számú hivatásos és önkéntes megfeszített munkájának köszönhetően összességében sikerült a megerősített védművek között tartani a hatalmas víztömeget, a károk és a védekezés költségei azonban így is jelentősek voltak.
    
Rácz András felhívta a figyelmet: az előrejelzések szerint nem jobbak a kilátások a következő évekre sem, így közös európai érdek, hogy a "vízügyi szélsőségek" kérdését uniós szinten is megfelelő módon, megfelelő pénzügyi eszközökkel megtámogatva kezeljék a tagállamok.
    
A vitában számos tagállam szolidaritásáról biztosította az árvízzel sújtott uniós országokat. Az Európai Bizottság részéről Connie Hedegaard, a klímaváltozással összefüggő kérdésekben illetékes biztos hangsúlyozta: ezek a rendkívüli időjárási események az uniós adaptációs stratégia fontosságára világítanak rá. Az EU-biztos kiemelte, hogy a következő többéves pénzügyi időszakban fontos pénzügyi források állnak majd rendelkezésre az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásra.     
    
A magyar fél a tárca közlése szerint üdvözölte, hogy a tanácskozásról kiadott közös következtetésekben megfelelő figyelmet kapott az uniós adaptációs stratégiával közös csomagban közzétett zöld könyv is, amely a természeti, illetve az ember okozta katasztrófákkal kapcsolatos.  
    
Magyarország szerint a természeti és ipari katasztrófákra való felkészülés egyik sarokköve a megfelelő biztosítási eszközök rendszerének kidolgozása.
    
"Jeleztük, hogy szükség van egy olyan eszközre uniós szinten, amely azonnali beavatkozást tesz lehetővé, valamint tiszteletben tartja a szennyező fizet elvet" - közölte a vidékfejlesztési tárca.
    
Az árvizekhez is kapcsolódik az a nagyszabású nemzetközi vízügyi konferencia, amelyet Magyarország ez év októberében rendez meg. A Budapesti Víz Világtalálkozón az árvizek és az aszály globális és regionális kérdéseivel is foglalkozni fognak.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések