ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Szolnok segít a lapgát tesztelésében

A Houstonban megrendezett fenntarthatósági olimpián mobil lapgát tervével bronzérmet szerzett Szalóki Csabát köszöntötte ma a városházán Szalay Ferenc polgármester. A Gépipari egykori diákja, aki ma már a Szent István Egyetem gépészmérnöki karának hallgatója, a szolnoki sajtó képviselői előtt is ismertette fejlesztését.
Létrehozva: 2013. június 21., 12:28
nyomtat küld

A mobil lapgát alapötlete egy svéd szabadalom, ennek továbbgondolásával érte el nagyszerű eredményét a fiatalember. Szalóki Csaba tavaly, akkor még a Műszaki Szakközépiskola Jendrassik Tagintézményének diákjaként ért el harmadik helyezést az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen. A megméretésen elért eredmény alapján indulhatott idén májusban a Houstonban megrendezett 6. fenntarthatósági olimpián (I-SWEEEP), ahol május 12-én bronzérmes lett. Az I-SWEEEP-en a világ 68 országból csaknem hatszáz diák vett részt.

A Gödöllői Egyetem gépészmérnök karán tanuló fiatalember szilárdságtani számításokkal bizonyította, hogy a horganyzott acélból készült mobil fémbakok, EURO-raklapok és szálerősített fólia kombinálásából készített megoldása sokkal biztonságosabb védelmet nyújt árvíz idején, mint a homokzsákokból épült nehézkes és sérülékeny gátak.
Tehetségesek a szolnoki fiatalok, megállják helyüket a világban – mondta a sajtótájékoztatón Szalay Ferenc. A város minden évben köszönti tehetséges, az országos versenyeken kiemelkedő helyezést elérő középiskolás diákjait, Szalóki Csaba három alkalommal is részt vett ilyen ünnepségen.

A polgármester méltatta a fejlesztés előnyeit a hagyományos, homokzsákos védekezési móddal szemben: gyors, hatékony, ráadásul alkalmazása akár tízszer olcsóbb is lehet a másiknál. A könnyen mozgatható lapgát több állapotig szétnyitható, így más-más vízmagasságnál is bevethető. Árvízi védekezés idején a találmány tíz-, százmilliós értékek védelmét láthatja el. Szolnok lehetőségeihez mérten igyekszik segíteni Szalóki Csabának a lapgát további tesztelésében, fejlesztésében – zárta a sajtótájékoztatót a polgármester - így a jövőben akár ezt az eszközt is bevethetik egy esetleges szolnoki árvíz-fenyegetettség esetén.

(info.szolnok.hu-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések