ajánlott oldalak

Szolnok segít a lapgát tesztelésében

A Houstonban megrendezett fenntarthatósági olimpián mobil lapgát tervével bronzérmet szerzett Szalóki Csabát köszöntötte ma a városházán Szalay Ferenc polgármester. A Gépipari egykori diákja, aki ma már a Szent István Egyetem gépészmérnöki karának hallgatója, a szolnoki sajtó képviselői előtt is ismertette fejlesztését.
Létrehozva: 2013. június 21., 12:28
nyomtat küld

A mobil lapgát alapötlete egy svéd szabadalom, ennek továbbgondolásával érte el nagyszerű eredményét a fiatalember. Szalóki Csaba tavaly, akkor még a Műszaki Szakközépiskola Jendrassik Tagintézményének diákjaként ért el harmadik helyezést az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen. A megméretésen elért eredmény alapján indulhatott idén májusban a Houstonban megrendezett 6. fenntarthatósági olimpián (I-SWEEEP), ahol május 12-én bronzérmes lett. Az I-SWEEEP-en a világ 68 országból csaknem hatszáz diák vett részt.

A Gödöllői Egyetem gépészmérnök karán tanuló fiatalember szilárdságtani számításokkal bizonyította, hogy a horganyzott acélból készült mobil fémbakok, EURO-raklapok és szálerősített fólia kombinálásából készített megoldása sokkal biztonságosabb védelmet nyújt árvíz idején, mint a homokzsákokból épült nehézkes és sérülékeny gátak.
Tehetségesek a szolnoki fiatalok, megállják helyüket a világban – mondta a sajtótájékoztatón Szalay Ferenc. A város minden évben köszönti tehetséges, az országos versenyeken kiemelkedő helyezést elérő középiskolás diákjait, Szalóki Csaba három alkalommal is részt vett ilyen ünnepségen.

A polgármester méltatta a fejlesztés előnyeit a hagyományos, homokzsákos védekezési móddal szemben: gyors, hatékony, ráadásul alkalmazása akár tízszer olcsóbb is lehet a másiknál. A könnyen mozgatható lapgát több állapotig szétnyitható, így más-más vízmagasságnál is bevethető. Árvízi védekezés idején a találmány tíz-, százmilliós értékek védelmét láthatja el. Szolnok lehetőségeihez mérten igyekszik segíteni Szalóki Csabának a lapgát további tesztelésében, fejlesztésében – zárta a sajtótájékoztatót a polgármester - így a jövőben akár ezt az eszközt is bevethetik egy esetleges szolnoki árvíz-fenyegetettség esetén.

(info.szolnok.hu-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ