ajánlott oldalak

Nem lehet megszorításokkal rendbe tenni az európai gazdaságot

Az államadósság csökken, a költségvetési hiány kontroll alatt van és csökken, a növekedés megindult, a munkanélküliség csökken, valamint komoly reálbér-növekedés volt Magyarországon – jelentette ki Orbán Viktor pénteki sajtótájékoztatóján, melyet Bernadette Ségol, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkárával tartott.
Létrehozva: 2013. június 21., 14:18 | Utoljára frissítve: 2013. június 21., 15:43
nyomtat küld

Orbán Viktor fontosnak tartja, hogy fogadhatták Bernadette Ségol, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkárát. Ne csak mindig a politika és a tőke képviselői fejezzék ki a véleményüket az európai gazdaság állapotáról – tette hozzá. A kormányfő fontosnak tartja azt is, hogy a magyar szakszervezetek álláspontján túl a nemzetközi szakszervezetek álláspontjait is ismerhesse a magyar kormány.

Orbán Viktor és Bernadette Ségol doorstep sajtótájékoztatója

A miniszterelnök a tárgyaláson az ETUC főtitkárának elmondta, Magyarországon egy innovatív és érdekes gazdaságszervezési folyamat zajlik, amit a világon nagyon sok helyen kicsit lekezelő módon unortodoxnak minősítenek. Közelebb járnának az igazsághoz, ha innovatívnak neveznék, hiszen számos újítást tartalmaz. Arra kérdésre keresi a választ, hogyan lehet egyszerre államadósságot, költségvetési hiányt csökkenteni, közben gazdasági növekedést gerjeszteni, új munkahelyeket teremteni, és növelni a béreket – fejtette ki, megjegyezve: ez az egymillió dolláros kérdés.

Fotók: fidesz.hu

Orbán Viktor aláhúzta: az első negyedév adatai alapján nekünk van egy magyar válaszunk erre a kérdésre. Az államadósság csökken, a költségvetési hiány kontroll alatt van és csökken, a növekedés megindult, a munkanélküliség csökken, valamint komoly reálbér-növekedés volt Magyarországon – fejtette ki. Hozzátette: ráadásul mindezt úgy sikerült elérni, hogy nem az IMF finanszíroz bennünket, hanem a pénzpiacokról, saját lábunkon állva tartjuk fenn a magyar pénzügyi rendszert. A kormányfő leszögezte: ennek a politikának fontos eleme a megszorítások elutasítása. Orbán Viktor elmondta, több dolgot is máshogy lát a szakszervezetek és a kormány, de mindketten úgy látják, hogy nem lehet megszorításokkal rendbe tenni az európai gazdaságot. Nem lehet megszorításokkal rendbe tenni a magyar gazdaságot sem, ezért választottuk mi is megszorítás helyett a magyar gazdaság teljes megújításának politikáját - jelentette ki a miniszterelnök.

Erősíteni kell a párbeszédet a szakszervezetekkel

Bernadette Ségol arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly az Európai Tanács tagjai elfogadtak egy szociális ügyekkel kapcsolatos útitervet. Az ETUC várja ennek eredményét még ebben a hónapban - mondta a főtitkár, hangsúlyozva: "az EU-ban a szociális dimenzió nagyon fontos", hiszen az unió nemcsak egy kereskedelmi piac, hanem egy olyan közösség is, amelynek feladata a szociális állapotok javítása.

Szakszervezeti szövetségük üzenetei között említette, hogy az eddigi válságkezelő gazdaságpolitika nem járt sikerrel, továbbá a szakszervezetekkel való szociális párbeszéd erősítését, az európai szociális szint fenntartását és a szociális leszakadás kezelését.

A főtitkár - mint közölte - arról is konzultált Orbán Viktorral, hogy az alkotmányban hogy kell szerepelniük a szociális és szakszervezeti jogoknak, majd megjegyezte, hogy szövetségük figyelemmel kíséri az ezzel összefüggő megfogalmazásokat a magyar alaptörvényben.

(fidesz.hu-MTI)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ