ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Nem lehet megszorításokkal rendbe tenni az európai gazdaságot

Az államadósság csökken, a költségvetési hiány kontroll alatt van és csökken, a növekedés megindult, a munkanélküliség csökken, valamint komoly reálbér-növekedés volt Magyarországon – jelentette ki Orbán Viktor pénteki sajtótájékoztatóján, melyet Bernadette Ségol, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkárával tartott.
Létrehozva: 2013. június 21., 14:18 | Utoljára frissítve: 2013. június 21., 15:43
nyomtat küld

Orbán Viktor fontosnak tartja, hogy fogadhatták Bernadette Ségol, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkárát. Ne csak mindig a politika és a tőke képviselői fejezzék ki a véleményüket az európai gazdaság állapotáról – tette hozzá. A kormányfő fontosnak tartja azt is, hogy a magyar szakszervezetek álláspontján túl a nemzetközi szakszervezetek álláspontjait is ismerhesse a magyar kormány.

Orbán Viktor és Bernadette Ségol doorstep sajtótájékoztatója

A miniszterelnök a tárgyaláson az ETUC főtitkárának elmondta, Magyarországon egy innovatív és érdekes gazdaságszervezési folyamat zajlik, amit a világon nagyon sok helyen kicsit lekezelő módon unortodoxnak minősítenek. Közelebb járnának az igazsághoz, ha innovatívnak neveznék, hiszen számos újítást tartalmaz. Arra kérdésre keresi a választ, hogyan lehet egyszerre államadósságot, költségvetési hiányt csökkenteni, közben gazdasági növekedést gerjeszteni, új munkahelyeket teremteni, és növelni a béreket – fejtette ki, megjegyezve: ez az egymillió dolláros kérdés.

Fotók: fidesz.hu

Orbán Viktor aláhúzta: az első negyedév adatai alapján nekünk van egy magyar válaszunk erre a kérdésre. Az államadósság csökken, a költségvetési hiány kontroll alatt van és csökken, a növekedés megindult, a munkanélküliség csökken, valamint komoly reálbér-növekedés volt Magyarországon – fejtette ki. Hozzátette: ráadásul mindezt úgy sikerült elérni, hogy nem az IMF finanszíroz bennünket, hanem a pénzpiacokról, saját lábunkon állva tartjuk fenn a magyar pénzügyi rendszert. A kormányfő leszögezte: ennek a politikának fontos eleme a megszorítások elutasítása. Orbán Viktor elmondta, több dolgot is máshogy lát a szakszervezetek és a kormány, de mindketten úgy látják, hogy nem lehet megszorításokkal rendbe tenni az európai gazdaságot. Nem lehet megszorításokkal rendbe tenni a magyar gazdaságot sem, ezért választottuk mi is megszorítás helyett a magyar gazdaság teljes megújításának politikáját - jelentette ki a miniszterelnök.

Erősíteni kell a párbeszédet a szakszervezetekkel

Bernadette Ségol arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly az Európai Tanács tagjai elfogadtak egy szociális ügyekkel kapcsolatos útitervet. Az ETUC várja ennek eredményét még ebben a hónapban - mondta a főtitkár, hangsúlyozva: "az EU-ban a szociális dimenzió nagyon fontos", hiszen az unió nemcsak egy kereskedelmi piac, hanem egy olyan közösség is, amelynek feladata a szociális állapotok javítása.
   
Szakszervezeti szövetségük üzenetei között említette, hogy az eddigi válságkezelő gazdaságpolitika nem járt sikerrel, továbbá a szakszervezetekkel való szociális párbeszéd erősítését, az európai szociális szint fenntartását és a szociális leszakadás kezelését.
   
A főtitkár - mint közölte - arról is konzultált Orbán Viktorral, hogy az alkotmányban hogy kell szerepelniük a szociális és szakszervezeti jogoknak, majd megjegyezte, hogy szövetségük figyelemmel kíséri az ezzel összefüggő megfogalmazásokat a magyar alaptörvényben.

(fidesz.hu-MTI)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések