ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Veszélyezteti a filmipar jövőjét az EB javaslata

Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő Joaquín Almuniához, az Európai Bizottság versenyjogi biztosához intézett levelében kéri, hogy adott állam által nyújtott filmipari adókedvezményt ne lehessen másik tagállamban elkölteni. Magyarország jelenleg 20százalékos adókedvezménnyel támogatja a hazánkban történő filmgyártást és így a filmes költségvetést. A tervek szerint azonban a filmes adókedvezményt a kedvezményben részesülő filmelőállító, függetlenül a kedvezményt kiadó országtól, bármelyik tagországban elkölthetné.
Létrehozva: 2013. június 26., 14:43
nyomtat küld

Az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatósága a 2013. július végéig megjelenő Filmművészeti Közleményében az áruk és szolgáltatások szabad áramlásának elvére hivatkozva azt kívánja elérni, hogy a tagállamok saját támogatási szabályaik közül töröljenek bizonyos rendelkezéseket. Ezen rendelkezések szerint a támogatásból csak olyan költségek lennének elszámolhatóak, amelyek az adott támogató országban keletkeztetnek adófizetési kötelezettséget, vagy az adott támogató országban működő vállalkozások, cégek számára lettek kifizetve. "Ha a Bizottság terve ebben a formában valósul meg, nem lehetne megakadályozni, hogy a magyar állam által nyújtott támogatást egy filmprodukció jelentős részében például Csehországban, Romániában vagy Belgiumban költse el, miközben a hazai filmipari szolgáltató cégek megrendelés nélkül maradnak" – hívta fel a figyelmet Bagó Zoltán.

Az új közlemény tervezetét már kétszer is nyilvános konzultációra bocsátotta a Bizottság, amely során Bagó Zoltán levélben fordult Almuniához. A képviselő aggályait fogalmazza meg, mivel a tagállamoknak eddig jól működő támogatási rendszereit kellene átalakítani. Bagó hangsúlyozza, hogy a filmipar az adókedvezmény rendszerével kiegészítve olyan kulturális ágazat, amely az állami támogatás révén többletbevételt is hoz a gazdaságba és az államháztartásba. A képviselő a Bizottság közleményében rejlő veszélyekre hívta végül fel a figyelmet, azaz hogy jelentősen visszaesne az európai kontinensen gyártott filmek száma, a filmszektorban több tízezer munkahely szűnhet meg, illetve az Európán kívüli, nagy költségvetésű produkciók olyan helyszíneket keresnének, ahol jelentősebb kedvezményeket kapnak.

Háttér

Az Európai Bizottság közleményben teszi közzé (Filmművészeti Közlemény – Cinema Communication) azokat a speciális szabályokat, melyeket a tagállamok filmipari célú támogatásaira vonatkozóan állapít meg.

(fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések