ajánlott oldalak

Magyarország nem kényszerül vétójogának gyakorlására

Kikerült az EU magyarországi országspecifikus ajánlásai közül az igazságszolgáltatás függetlenségére vonatkozó negatív utalás, a helyére egy általánosabb, az igazságszolgáltatás megerősítésére vonatkozó mondatot illesztenek be, így Magyarország nem kényszerül vétójogának gyakorlására - mondta Győri Enikő, a Külügyminisztérium államtitkára egy szerdai budapesti sajtóbeszélgetésen.
Létrehozva: 2013. június 26., 15:35 | Utoljára frissítve: 2013. június 27., 16:41
nyomtat küld

Az uniós ügyekért felelős államtitkár szerint az igazságszolgáltatás megerősítésének szükségessége az unió több tagállama esetében is megfogalmazzák. "Ezzel a szöveggel már együtt tudunk élni (...) azt mutatja, hogy érdemes küzdenünk, és ha (...) olyan negatív elemek jelennek meg, amelyeket nem lehet alátámasztani, akkor a bizottság is hajlandó figyelembe venni a tényeket" - mondta.

Martonyi János külügyminiszter kedden magyar újságírókkal közölte, nem kerül be a magyar igazságszolgáltatással kapcsolatosan aggályokat tartalmazó kitétel az európai szemesztert lezáró, Magyarország számára megfogalmazott úgynevezett országspecifikus ajánlások végleges változatába. A tárcavezető, aki az unió Európa-ügyi minisztereinek luxembourgi tanácskozásán vett részt, elmondta: a bizottság által javasolt szövegben eredetileg az szerepelt, hogy Magyarországnak "kezelnie kell az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggályokat". Ehelyett a külügyminiszter szerint egy általános megfogalmazás lesz a szövegben, amely szerint Magyarországnak erősítenie kell az igazságszolgáltatást, amit körülbelül tíz másik országgal szemben is megfogalmazott a bizottság.

Győri Enikő szerint az unió által kifogásolt intézkedések célja az volt, hogy egyenletesebb teher háruljon az egyes bíróságokra az ügyek áthelyezhetőségével. (A parlament szerdán törölte az ügyáthelyezéseket lehetővé tévő rendelkezéseket a bíróságokról szóló és a büntetőeljárási törvényből, valamint a polgári perrendtartásból.) Az államtitkár elmondta: már az Országgyűlés előtt vannak azok a jogszabálytervezetek, amelyek hatmilliárd forintot adnak a bíróságok megerősítésére, így a kormány elérheti eredeti célját - tette hozzá.

Győri Enikő emlékeztetett, hogy Magyarország már korábban, a foglalkoztatási és szociális tanács ülésén, illetve a pénzügyminiszteri tanács ülésén csatolt egy politikai nyilatkozatot, amelyben további ajánlásokat kifogásolt. A kifogásolt ajánlások között van a közmunkaprogram súlyának csökkentése a foglalkoztatáspolitikában, továbbá a társasági adózás szerkezetére, illetve a hatósági árszabályozásra vonatkozó ajánlások, valamint a magyarországi üzleti környezettel kapcsolatos megállapítások.

Kifejtette: ez nem egyedi példa, tavaly például Magyarország mellett Belgium és Luxemburg is csatolt ilyen nyilatkozatot. A tagállamok általában akkor élnek ezzel az eszközzel, ha nem akarnak megakadályozni valamit, de van különvéleményük - mondta, hozzátéve, hogy "ha benne maradt volna az igazságszolgáltatás függetlenségére vonatkozó mondat, akkor vétóztunk volna, de nem jutottunk el odáig, a problémát megoldottuk konstruktív párbeszéd révén".

Az államtitkár elmondta: a csütörtökön kezdődő kétnapos csúcs napirendjén minden korábbinál hangsúlyosabban szerepel a növekedés és a foglalkoztatás, különös tekintettel a fiatalok munkanélküliségére. Az uniós csúcson szó lesz arról a hatmilliárd eurós keretről, amelyet a fiatalok munkanélküliségének csökkentésére fordítanának az új többéves költségvetési keretben.

Győri Enikő szerint a támogatás felhasználási kritériumainak négy magyarországi régió - Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Dél-Alföld és Észak-Alföld - felel meg, ezekbe a térségekbe összesen 48 millió eurónyi uniós támogatás érkezhet.

A bővítés néhány kérdéséről, illetve a bankunióról készült köztes jelentésről is tárgyalnak majd az uniós állam- és kormányfők - mondta az államtitkár.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ