ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Magyarország nem kényszerül vétójogának gyakorlására

Kikerült az EU magyarországi országspecifikus ajánlásai közül az igazságszolgáltatás függetlenségére vonatkozó negatív utalás, a helyére egy általánosabb, az igazságszolgáltatás megerősítésére vonatkozó mondatot illesztenek be, így Magyarország nem kényszerül vétójogának gyakorlására - mondta Győri Enikő, a Külügyminisztérium államtitkára egy szerdai budapesti sajtóbeszélgetésen.
Létrehozva: 2013. június 26., 15:35 | Utoljára frissítve: 2013. június 27., 16:41
nyomtat küld

Az uniós ügyekért felelős államtitkár szerint az igazságszolgáltatás megerősítésének szükségessége az unió több tagállama esetében is megfogalmazzák. "Ezzel a szöveggel már együtt tudunk élni (...) azt mutatja, hogy érdemes küzdenünk, és ha (...) olyan negatív elemek jelennek meg, amelyeket nem lehet alátámasztani, akkor a bizottság is hajlandó figyelembe venni a tényeket" - mondta.
    
Martonyi János külügyminiszter kedden magyar újságírókkal közölte, nem kerül be a magyar igazságszolgáltatással kapcsolatosan aggályokat tartalmazó kitétel az európai szemesztert lezáró, Magyarország számára megfogalmazott úgynevezett országspecifikus ajánlások végleges változatába. A tárcavezető, aki az unió Európa-ügyi minisztereinek luxembourgi tanácskozásán vett részt, elmondta: a bizottság által javasolt szövegben eredetileg az szerepelt, hogy Magyarországnak "kezelnie kell az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggályokat". Ehelyett a külügyminiszter szerint egy általános megfogalmazás lesz a szövegben, amely szerint Magyarországnak erősítenie kell az igazságszolgáltatást, amit körülbelül tíz másik országgal szemben is megfogalmazott a bizottság.
   
Győri Enikő szerint az unió által kifogásolt intézkedések célja az volt, hogy egyenletesebb teher háruljon az egyes bíróságokra az ügyek áthelyezhetőségével. (A parlament szerdán törölte az ügyáthelyezéseket lehetővé tévő rendelkezéseket a bíróságokról szóló és a büntetőeljárási törvényből, valamint a polgári perrendtartásból.) Az államtitkár elmondta: már az Országgyűlés előtt vannak azok a jogszabálytervezetek, amelyek hatmilliárd forintot adnak a bíróságok megerősítésére, így a kormány elérheti eredeti célját - tette hozzá.
   
Győri Enikő emlékeztetett, hogy Magyarország már korábban, a foglalkoztatási és szociális tanács ülésén, illetve a pénzügyminiszteri tanács ülésén csatolt egy politikai nyilatkozatot, amelyben további ajánlásokat kifogásolt. A kifogásolt ajánlások között van a közmunkaprogram súlyának csökkentése a foglalkoztatáspolitikában, továbbá a társasági adózás szerkezetére, illetve a hatósági árszabályozásra vonatkozó ajánlások, valamint a magyarországi üzleti környezettel kapcsolatos megállapítások.
   
Kifejtette: ez nem egyedi példa, tavaly például Magyarország mellett Belgium és Luxemburg is csatolt ilyen nyilatkozatot. A tagállamok általában akkor élnek ezzel az eszközzel, ha nem akarnak megakadályozni valamit, de van különvéleményük - mondta, hozzátéve, hogy "ha benne maradt volna az igazságszolgáltatás függetlenségére vonatkozó mondat, akkor vétóztunk volna, de nem jutottunk el odáig, a problémát megoldottuk konstruktív párbeszéd révén".
   
Az államtitkár elmondta: a csütörtökön kezdődő kétnapos csúcs napirendjén minden korábbinál hangsúlyosabban szerepel a növekedés és a foglalkoztatás, különös tekintettel a fiatalok munkanélküliségére. Az uniós csúcson szó lesz arról a hatmilliárd eurós keretről, amelyet a fiatalok munkanélküliségének csökkentésére fordítanának az új többéves költségvetési keretben.
   
Győri Enikő szerint a támogatás felhasználási kritériumainak négy magyarországi régió - Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Dél-Alföld és Észak-Alföld - felel meg, ezekbe a térségekbe összesen 48 millió eurónyi uniós támogatás érkezhet.
   
A bővítés néhány kérdéséről, illetve a bankunióról készült köztes jelentésről is tárgyalnak majd az uniós állam- és kormányfők - mondta az államtitkár.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések