ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Brüsszel és a józan ész

Ugye, nem gondolta komolyan senki egy percig sem azt, hogy miután Brüsszelben – a túlzottdeficit-eljárás lezárásával – megkaptuk az engedélyt a szégyenpad elhagyására, és átülhettünk a jó fiúk egyébként nem túlzottan népes táborába, máris befejeződnek a hazánk ellen indított uniós támadások? Bevallom, a jó hír hallatán nekem egy pillanatra eszembe jutott, hogy most – miután Brüsszel kénytelen volt engedni – esély nyílhat egy új korszakra. Az uniós apparátus beláthatná, hogy a nagytőke megkülönböztetett támogatása nem vezet a közjó érvényesüléséhez.
Létrehozva: 2013. június 28., 09:37
nyomtat küld

Annál inkább a válsághoz, amiből egyes tagországok nem a megszokott úton keresik a kilábalás lehetőségeit. Érdemes lett volna ezt alaposabban átgondolni, de most már látszik, továbbra sincs változás az uniós felfogásban. Az alapító atyák egyik fő szándékát, vagyis a tőke és a javak szabad áramlását, az Európai Bizottság szerint csakis a tőke és a javak szempontjából szabad megközelíteni. Azoknak a százezreknek az érdeke pedig, akiknek ez életre szóló kárt okoz, Brüsszelben másodrendű szempontnak számít.

Most, hogy a fél ország a Kúria ítéletére vár – amivel a legfelső ítélkező fórum akár olyan döntést is hozhat, ami a hazai bankrendszert alapjaiban megrendítheti –, az uniós bizottság úgy érezte, hogy eljött a pillanat: kötelességszegési eljárást indított hazánk ellen amiatt, hogy betiltottuk a devizahiteleket. A kifogásolt hazai rendelet ugyan 2011-ben született meg, de máig nem volt semmi gond vele. Az elmúlt hetekben viszont a kormány és a parlament úgy döntött, hogy a szégyenpad elhagyását, valamint a várható demográfiai csomagot, tervezett pedagógus-béremelést – pénzügyi szempontból – egy bankok terheit is növelő csomaggal erősíti meg.

Talán ez lehetett az a fejlemény, ami arra vezette a brüsszeli szakértőket, hogy többéves hezitálás után felismerjék a vonatkozó magyar jogszabályban a szerintük uniós jogot sértő elemeket. Vagy azokat sem, hiszen az eljárás mellé tett indoklásuk meglehetősen általános: a kategorikus magyar tilalom a tőke szempontjából aránytalanul nagy korlátozásnak számít. S lehetővé teszi ugyan az uniós szabályozás, hogy a közjó érdekében eltérhetnek a tagországok az alapvető szabadságelvek akadálytalan érvényesítésétől, Brüsszelben mégis úgy látják: az egyes becslések szerint – családtagokkal együtt – hárommillió magyar polgárt is érintő, beláthatatlan kárt okozó devizahitelek nem számítanak ilyen horderejű kérdésnek.

S ha még csak a szocialisták idejében végbement, tragikus mértékű lakossági eladósodásról lenne szó! Az önkormányzatok 2010 végére szintén hatalmas, 1247 milliárd forint értékű adósságot halmoztak fel, aminek nagyjából a fele volt devizahitel. 

A teljes publicisztikát az mno.hu-n olvashatja.

(Nánási Tamás - Magyar Nemzet)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések