ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

A vízi közműveknél az integráció elősegítése a központi cél

A hazai vízi közmű cégek integrációjának köszönhetően gazdaságosabbá válhat a vállalatok üzemeltetése, és a kormány rezsicsökkentő intézkedései is gyorsabban, hatékonyan valósulhatnak meg - hangsúlyozta Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán Kiskörén, a helyi vízmű technológiai fejlesztésére hivatott projekt záró rendezvényén.
Létrehozva: 2013. július 3., 14:55 | Utoljára frissítve: 2013. július 3., 16:43
nyomtat küld

Az államtitkár a szektor legsúlyosabb terhének nevezte a szétaprózottságot. Az elmúlt húsz évben több mint 300 vízi közmű cég működött az országban, ezért 2010 után elsődleges kormányzati cél volt az integráció elősegítése - mondta.   
   
Az integrációval becslések szerint körülbelül negyedére csökkenhet a vízközmű cégek száma, miközben javulhat a szektor vállalatainak hatékonysága, és gazdaságosabbá válhat működésük - tette hozzá a vagyonpolitikai terület vezetője. 
   
Az integráció abban is segít a kormánynak, hogy hatékonyan és gyorsan megvalósulhassanak a rezsicsökkentéshez kapcsolódó elhatározások, hiszen júliustól az eddiginél 10 százalékkal kevesebb víz- és csatornadíjat kell fizetniük a fogyasztóknak - mutatott rá a politikus.
    
Hegmanné Nemes Sára elmondta: a kormány álláspontja szerint a lakosság alapvető szükségleteit kielégítő közszolgáltatást végző gazdasági társaságok nem érhetnek el extraprofitot, "sőt (...) profitot sem", ezért arra törekednek, hogy ezeknél a cégeknél az önköltség finanszírozása mellett hatékony működés alakuljon ki.   
   
A politikus jelezte: a vízi közművek körében a kormányzat jelenleg több mint 90 projekt keretében 70 milliárd forintot meghaladó értékben támogatott vagy támogat az ivóvíz minőségét, illetve az ellátás biztonságát javító beruházásokat.
   
A Tiszamenti Regionális Vízművek (TRV) Zrt. vagyonkezelésében lévő kiskörei vízmű technológiai fejlesztéséhez az Európai Unió és a magyar állam 187 millió forint összegű támogatást nyújtott. A beruházás nettó összköltsége 207,7 millió forint volt, az önerőt a TRV Zrt. biztosította.
    
A felszín alatti vízbázisra települt víztisztító művet 1968-ban állították üzembe. Elsődleges feladata a kiskörei vízlépcső építésekor szükséges ivóvízigények kielégítése volt, később pedig Kiskörét kellett vízzel ellátnia. Ugyanakkor a vízmű által kibocsátott víz már nem felelt meg az egészségügyi előírásoknak. A munkálatok során ezért felújították a víznyerő kutakat, a tisztító technológiát, valamint az 1208 méter hosszúságú vezetékhálózatot. A projekt keretében egy új, 170 négyzetméter alapterületű épület készült el, ebben klórozó helyiséget, a klórraktárt, valamint szociális és üzemviteli helyiségeket alakítottak ki. 
   
Az állami tulajdonú, szolnoki székhelyű, több mint negyvenéves Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. több mint 500 ezer  fogyasztóval rendelkezik, ezzel Magyarország egyik legjelentősebb vízi közmű szolgáltatója.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések