ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Nagyobb legitimitása szükséges 2014 után

Az Európai Parlament plenáris ülése ma nagy többséggel fogadta el azt a jelentést, amelyben a 2014-es EP-választások lebonyolításával kapcsolatban tesz javaslatokat az európai és nemzeti politikai pártok részére. A jelentés középpontjában az az elképzelés áll, mely szerint az európai pártoknak már jóval a választások előtt meg kellene nevezniük, ki lesz a jelöltjük az Európai Bizottság elnöki posztjára.
Létrehozva: 2013. július 4., 12:44
nyomtat küld

"Ez a lépés azt jelentené, hogy az EP-választások kampánya az európai szint irányába tolódna el, egyben tudatosítva is az uniós választópolgárokban, hogy a politika ma már nem csak tagállami szinten zajlik" - mondta el a plenáris ülésen tartott felszólalásában Schöpflin György fideszes európai parlamenti képviselő. "Az elmúlt évek-évtizedek során ugyanis jelentős jogkörök kerültek át a tagállamoktól az Európai Unióhoz, miközben a tapasztalat azt mutatja, hogy a belpolitikai viszonyok teljes mértékben háttérbe szorítják az EP-választások európai aspektusát".

A Parlament által most megfogalmazott ajánlások értelmében az európai pártok által előre megnevezett, a Bizottság elnöki pozíciójára apelláló jelöltek már a választások előtt bemutatnák politikai programjukat, amelyeket egy európai-szintű kampány keretében nyilvános vitákon is ütköztetnének. Ezáltal - bár a Bizottság pontos összetétele csak a választások után dől el a Parlament és a Tanács közti tárgyalások eredményeként -, az uniós állampolgárok immáron az Unió következő öt évét meghatározó választási programok ismeretében adhatnák le szavazatukat.

"Az Európai Parlament történetének elmúlt évtizedeiben a választáson résztvevők aránya folyamatosan csökkent, miközben ezek a szavazók nem egyszer proteszt-szavazatként tekintenek uniós választójogukra, utalva egyben arra is, hogy az Európai Parlamentben történő események csupán másodlagosak"- folytatta Schöpflin. "A jelenlegi, Magyarország körül az Európai Parlamentben és az Európai Bizottságban folyó  vita, illetve az uniós szintű válságkezelés ellentmondásai azonban tökéletesen rámutatnak arra, hogy az európai integráció ezen szintjén milyen jelentőséget nyert a tagállamok európai uniós intézményekben való képviselete. A szándékunk tehát az, hogy az Európai Bizottság következő elnöke, ezáltal pedig a teljes európai uniós politika nagyobb legitimitást élvezzen, és elszámoltathatóbb legyen az Európai Unió állampolgárai felé" - zárta mondandóját Schöpflin György.

(EPP-HungarianPress)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések