ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Közmeghallgatás a Benes-dekrétumokról Brüsszelben

Bagó Zoltán fideszes és Mészáros Alajos felvidéki (MKP) EP-képviselők "Felhívás magyar-szlovák párbeszédre" címmel közmeghallgatást szerveztek a Benes-dekétumok történetéről és azok joghatásáról a mai napon az Európai Parlament brüsszeli épületében.
Létrehozva: 2013. július 9., 13:52
nyomtat küld

A meghallgatás három meghívott előadója Rezsőházy Rudolf történész-szociológus professzor, Dr. Horváth Attila jogtörténész professzor és Dr. Korom Ágoston európai uniós jogász különböző szempontokból elemezték a dekrétumok, valamint az azokat megerősítő 2007-es szlovák parlamenti határozat kérdéskörét. A résztvevők záró következtetései megegyeztek: a Benes-dekrétumok múltja és jelene megoldásra váró kérdés, amely egyaránt foglalkoztatja a közvéleményt, az érintetteket és a kutatókat. Rámutattak továbbá, hogy a téma európai szemmel történő megközelítése és megvitatása jelentős mértékben járulhat hozzá a magyar-szlovák kapcsolatok fejlődéséhez, ezáltal pedig a közép-európai kisebbségek helyzetének javulásához.

Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő, a rendezvény társszervezője beszédében kiemelte: ”A két ország miniszterelnökei által múlt héten aláírt kölcsönös bizalmon alapuló megállapodások új fejezetet nyitottak a szlovák-magyar viszonyban. A mai napon megtartott nyilvános közmeghallgatáson levont következtetések és ténymegállapítások pedig ezen új korszak alfejezetének tekinthetőek”. A diszkriminatív Benes-dekrétumokat eddig még soha nem sikerült ilyen magas szakmai szinten, nyilvánosan és európai módon bemutatni és elemezni. Előrelépés ez abból a szempontból is, hogy az Európai Parlament további két illetékes szakbizottsága is vizsgálni fogja a kérdést. ”Közös jövőnk a megbékélés, hiszen együttműködésre vagyunk ítélve. Azzal együtt, hogy az idő múlása enyhíti a múlt sérelmeit, hiszem, hogy országaink között ma nincs helye a történelmi amnéziának. Ezért a kérdés rendezésére, mint európai jogász és jogalkotó magam egyetlen lehetőséget látok, nevezetesen a kollektív bűnösség elvét tartalmazó Benes-dekrétumoknak a szlovák jogrendből való törlését" – hívta fel a figyelmet a néppárti politikus.

Mészáros Alajos nyitóbeszédében Gróf Esterházy János felvidéki mártír politikus máig érvényes szavait idézte: "Nyíltan és bátran vallom a tételt, mely szerint nekünk, magyaroknak és szlovákoknak azt kell keresnünk, ami bennünket közelebb hoz, és nem azt, ami bennünket eltávolít". Mészáros szerint a rendezvény, ahogyan azt annak címe is mutatja, új irányba kívánja elvinni a Benes-problematikát. ”A deportálások és a jogfosztás erősen él a szlovákiai magyarokban, de mindettől függetlenül is leszögezhető, hogy az uniós jogot sértő joghatásokat meg kell szüntetni. A XXI. században nincs helye a kollektív bűnösség elvének, sem a nemzetiségen alapuló diszkriminációnak, változásokat viszont csak higgadt párbeszéddel és tárgyalásokkal lehet elérni. A meghallgatás egy ilyen párbeszédhez kíván indító momentum lenni” – mutatott rá a Magyar Közösség Pártjának EP-képviselője.

(EPP-HungarianPress)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések